60 posto francuske populacije smatra migrante prijetnjom

Arthur Lyons

Novoobjavljeno istraživanje IPSOS-a otkrilo je da 60 posto francuske populacije vjeruje da prihvaćanje više migranata predstavlja prijetnju Francuskoj.

Studija je također otkrila da 60 posto Francuza gleda na dolazak migranata kao prijetnju, dok 45 posto misli da dolasci migranata “uskraćuju Francuzima socijalne usluge”.

Od onih anketiranih, 54 posto ispitanika reklo je kako vjeruje da bi se francuskih građanima trebala dati prednost kod zapošljavanja.

Na pitanje smatraju li da je ekonomija “namještena” u korist bogatih i elita, 73 posto anketiranih odgovorilo je “da”, dok je 46 posto izjavilo kako “misli da sustav više ne funkcionira”.




No, Francuzi nisu jedini ljudi koji tako osjećaju. Isti sentiment važi na globalnoj razini, s 54 posto ispitanika koji su odjeknuli iste osjećaje. Najpesimističnije zemlje su bile Poljska i Brazil, s 84 i 79 posto ispitanika koji su izjavili da “sustav više ne funkcionira”.

Istraživanje je također pokazalo da povjerenje Francuza prema tradicionalnim strankama nikad nije bilo na nižoj razini.

75 posto ispitanika izvijestilo je da osjeća kako “tradicionalne stranke i političare nije briga za ljude poput njih ili da ih ne razumiju”.

I konačno, gotovo 8 od 10 Francuza koji su sudjelovali u istraživanju pozdravilo bi dolazak snažnog lidera koji je “u stanju prekršiti pravila”, što bi omogućilo “rješenja za poboljšanje stanja u zemlji”.

65 posto ispitanika uvjereno je da bi snažni lider mogao “preokrenuti trend i preuzeti zemlju iz ruku bogatih i moćnih”.