Snopes: ‘Tvrdnji da je Trump zapravo Hitler nedostaje konkretnih dokaza, ali dokazi upućuju na dublju istinu’

SAD — Web stranica Snopes obično radi prilično dobar posao kao najpouzdaniji izvor nepristrane provjere činjenica lažnih vijesti, memeova i očiglednih šala. Ali ovaj put su se doista uvalili u nevolje, privukavši kritike nakon nedavne provjere činjenica ljevičarske tvrdnje da je Trump doslovno Hitler.

Iako biste mislili da je tu tvrdnju lako opovrgnuti, budući da je Hitler mrtav već dulje vrijeme ili se možda skriva u Argentini s Elvisom, Snopes se nije složio, ocijenivši tvrdnju kao “nedokazanu”.

“Intrigantnoj glasini u vezi predsjednika nedostaje konkretnih dokaza, ali upućuje na dublju istinu”, pisalo je u naslovu članka. Članak je nastavio: “Nismo bili u stanju otkriti je li Trump zapravo Hitler. Provjerili smo na stotine medicinskih zapisa. Čak smo lupali na vrata Bijele kuće i vikali: ‘HEJ TRUMP, JESI LI TI HITLER!?!’ Ali ništa nismo pronašli.”




Međutim, kao očigledan čvrsti dokaz, Snopesovi istražitelji nisu mogli naći dokaze da su se Trump i Hitler u bilo kojem trenutku nalazili u istoj sobi, ostavljajući tako otvorena vrata da bi mogli biti ista osoba.

Ipak, nisu mogli naći konkretni dokaz. Stoga su učinili sljedeću najbolju stvar i ocijenili tvrdnju “nedokazanom”, navodeći da u toj priči postoji dublja istina od samih činjenica.

“Iako Trump možda nije zapravo Hitler, on je moralno Hitler, stoga ćemo se odlučiti za ‘Nedokazano'”, rekao je jedan od djelatnika Snopesa. “Najvažnija stvar za provjeru činjenica nisu činjenice, nego istina.”

The Babylon Bee je satirična evanđeosko kršćanska web stranica.