Salvini poziva na ‘referendum o imigraciji kako bi zaustavio otvorene granice’

Arthur Lyons

Screenshot: RTS

Tijekom vikenda, obraćajući se mnoštvu od 80.000 svojih odanih pristaša, Matteo Salvini obećao je pokretanje referenduma koji bi novoj ljevičarskoj koaliciji blokirao ponovno otvaranje talijanskih luka za migrantske trajekte koji dovoze na tisuće migranata iz zemalja trećeg svijeta.

Salvinijev plan otkriven je u nedjelju pred masivnom publikom od oko 80.000 ljudi u Pontidi, a bivši ministar unutarnjih poslova također je optužio svoje bivše koalicijske partnere, Pokret pet zvjezdica (M5S), da su počinili izdaju, izvješćuje RTS.

“Izazvat ćemo te izdajnike koji su ukorijenjeni u svojim uredima”, rekao je senator Lige pred ogromnom publikom.

“Za nekoliko mjeseci postojat će vlada naroda”, dodao je Salvini, rekavši da su on i njegova Liga spremni pokrenuti referendum o izbornom zakonu Italije.

Referendum kojim bi se reformirao talijanski izborni zakon mogao bi zadati ogromne glavobolje novoj globalističkoj koaliciji. Prema talijanskom zakonu, referendum se mora održati u slučaju prikupljanja barem 500.000 potpisa talijanskih državljana.

Salvini je također rekao da će on, zajedno sa svojom strankom, razmotriti dodatne referendume ako M5S-PD koalicija ukine njegove migrantske i sigurnosne uredbe i ponovno otvori talijanske granice nevladinim organizacijama i njihovim trgovcima ljudima.




Samo prošli tjedan, nova globalistička koalicija pozvala je ‘Ocean Viking’, migrantski trajekt kojim upravljaju nevladine organizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, na iskrcavanje dodatna 82 migranta na otok Lampedusu.

Ocean Viking, među ostalim nevladinim trgovcima ljudima koji djeluju na Mediteranu, cijelo ljeto prevozi ilegalne migrante s obala Sjeverne Afrike u Europu.

Prethodno je, pod Salvinijevom vladavinom, migrantskim taksi službama — poput one kojom upravljaju SOS Mediterranee i Liječnici bez granica — bio zabranjen ulazak u talijanske vode.

Prema nedavnim anketama, potpora novoj globalističkoj koaliciji je među talijanskom populacijom nevjerojatno niska.

Anketa IPSOS-a objavljena prošli tjedan otkrila je da oko trećine Talijana podržava novu koaliciju, dok više Talijana preferira prethodnu Salvinijevu populističku koaliciju.