BILLINGLSEY: Trudeauovo crno lice

Lloyd Billingsley

Kanadski premijer Justin Trudeau suočit će se s biračima 21. listopada, ali u posljednje vrijeme nije punio novinske stupce. To se promijenilo ovaj tjedan s fotografijom tada 29-godišnjeg Trudeaua, koji je na svečanosti “Arapskih noći” nosio turban te svoje lice, ruke i stopala obojao smeđom bojom.

Događaj se zbio 2001. godine na prestižnoj akademiji West Point Grey na kojoj je u to vrijeme predavao Trudeau. Kao što Melanie Green iz novina The Star napominje, citirajući školski bilten: “Kad su se vrata plesne dvorane otvorila, pojavile su se dvije trbušne plesačice, plešući oko aukcije na tržnici i prateći ljude u dvorani raskošno okićenoj bogatim tkaninama i svjetlucavim predmetima na stolu.”

Otkriće fotografije pokazalo se nepoželjnim iznenađenjem za Trudeaua, koji je rekao novinarima: “Obukao sam se u kostim Aladina i stavio šminku. Trebao sam biti pametniji, ali nisam. I stvarno mi je žao.” U to vrijeme, Trudeau to nije smatrao rasističkim činom, ali “to je nešto neprihvatljivo i rasističko.” Na pitanje o prethodnim događajima, Trudeau je objasnio: “Kad sam bio u srednjoj školi, obukao sam se za talent show i pjevao ‘Day-O’ sa šminkom”, kao referenca na “Banana Boat Song,” hit singl Harryja Belafontea iz 1956. godine.

Nisu se pojavile fotografije ili snimke događaja, ali Trudeau nikad nije spominjao “crno lice”, samo “šminku”. Izvješća su nagađala da bi te fotografije mogle postati važan čimbenik u nadolazećim izborima, ali Trudeau je rekao: “Ako će to navesti ljude na razmišljanje, to je dobra stvar.”

Justin Trudeau također se pojavio u vijestima 2017. godine, kad je potpisao nagradu u iznosu od 10,5 milijuna dolara Omaru Khadru, militantu al-Qaedae rođenom u Kanadi koji je ubio američkog vojnika, narednika Christophera Speera, u vatrenom okršaju 2002. godine u Afganistanu. Premijer je također prigrabio pozornost medija godinu dana prije, nakon smrti Fidela Castra, sado-staljinističkog šefa potpuno bijele komunističke diktature.




Castro je progonio homoseksualce i njegov je režim držao veliki broj crnih političkih zatvorenika. Usprkos tome, Justin Trudeau ga je nazvao “izvanrednim vođom”, koji je “napravio značajna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti svoje otočke nacije”. Kanadski premijer očigledno nije bio svjestan da su, kao što je Paul Hollander pokazao u Političkim Pilgrimima, mnogi na ljevici osuđivali Castra još od kraja 1960-tih godina.

U to vrijeme, Justinov otac Pierre Trudeau bio je političar u usponu. Pierre Trudeau nije bio poznat po pojavljivanju s crnim licem, ali je igrao ulogu “zombija”. To je termin kojim su kanadski veterani Drugog svjetskog rata nazivali one koji su izbjegli sudjelovanje u tom sukobu. Osim toga, Justinov otac zaslužuje još malo razotkrivanja.

“Pierre Trudeau odlučio je ne služiti u Drugom svjetskom ratu, iako je bio punoljetan i dobrog zdravlja”, prisjećao se David Frum 2011. godine. Pierre Trudeau “otputovao je u Sovjetski Savez Josifa Staljina kako bi sudjelovao u propagandnim aktivnostima režima. Napisao je pohvale Maovom ubilačkom režimu u Kini. Trudeau se obilno divio Fidelu Castru, Juliusu Nyereu i ostalim diktatorima Trećeg svijeta.” Trudeau je također hvalio sovjetski grad Norilsk u Sibiru, “nesvjestan ili nezabrinut što je Norilsk izgradila robovska radna snaga.”

Premijer Trudeau je, “do mjere do koje je mogao, pokušao preusmjeriti Kanadu od velike demokratske alijanse”. Kao što Frum također navodi, nekoliko sati nakon komunističkog puča protiv Solidarnosti u Poljskoj, Pierre Trudeau je rekao: “Ako je opsadno stanje način izbjegavanja građanskog rata i sovjetske intervencije, onda ne mogu reći da je sve loše”, dodajući, “Nadam se da će vojni režim biti u stanju zadržati Solidarnost od pretjeranih zahtjeva.”

Pierre Trudeau naslijedio je snažno i rastuće gospodarstvo, ali kako Frum tvrdi, “dvije recesije 1981.-82. i 1992.-93. mogu se obje položiti pred Trudeauova vrata”. Također je bio “rasipnička budala” koja je “vjerovala u ekonomiju kontroliranu od države” i “kao politički razarač, bio je uistinu svjetska klasa.” Frumov komad je nosio naslov: “Katastrofalna ostavština Pierra Trudeaua”, a njegov sin Justin je sad postao dio te ostavštine.

Ekonomski nesposoban Trudeau divi se komunističkim diktatorima i ublažava činove terorizma. Kao što svijet sada zna, bio je sklon pojavljivanju s crnim licem, baš kao i guverner Virginije Ralph Northam, koji to nije shvatio kao “šminku”.

U međuvremenu, novinari su otkrili još jednu fotografiju Trudeaua u društvu Sikha, obučenog na sličan način kao što je to bio slučaj s njegovim kostimom “Arapskih noći”. Na ovoj fotografiji, Trudeao pomalo nalikuje Jegmeetu Singhu uz Nove demokratske stranke, jednom od svojih protivnika na nadolazećim izborima u listopadu.

Singh je rekao za Globe and Mail da je zabrinut što fotografije s crnim licem izgledaju kao “trajni obrazac ponašanja” gosp. Trudeaua i “podižu pitanja tko je zapravo gosp. Trudeau”. Mustafa Farooq iz Nacionalnog vijeća kanadskih muslimana rekao je novinama da je nošenje smeđeg lica bio čin vrijedan “svake osude” i koji “vraća u povijest rasizma, ropstva i orijentalne mitologije koja je neprihvatljiva.”

Je li Trudeauov čin crnog lica neprihvatljiv za kanadske birače ostaje neizvjesno. Prema izvješću Amande Connolly iz Global News-a od 18. rujna, Liberalna stranka Justina Trudeaua “preskočila” je konzervativnog vođu Andrewa Scheera. Nedavna anketa Ipsosa pokazala je da je “37 posto anketiranih Kanađana izjavilo kako misli da je Trudeau najpodobniji na mjestu premijera.”