‘Žao mi je što sam vam ovo priuštio’: Tucker se ispričao publici nakon posljednje ‘rasprave o kontroli oružja’

Scott Morefield

Screenshot: YouTube/Fox News

Voditelj Fox News-a Tucker Carlson raspravljao je s Brettom Whitmanom, bivšim anketarom Clintonovih, na temu oružanog nasilja u gradovima poput Chicaga i Baltimorea.

Međutim, vruća rasprava u četvrtak navečer na “Tucker Carlson Tonight” ostavila je voditelja Fox News-a naizgled zbunjenog te se naposljetku ispričao svojoj publici zbog toga što ih je izložio Whitmanovim “glupim” argumentima.

“Zašto su mjesta sa zabranama oružja, na primjer Chicago i Baltimore, toliko opasnija od mjesta gdje su takozvana jurišna oružja uobičajena, poput Vermonta ili New Hampshirea?”, pitao je Carlson na početku rasprave.

“Morate pogledati odakle stiže oružje”, rekao je Whitman. “U Chicagu, 60% vatrenog oružja koje policija zaplijeni potiče iz država poput Indiane, koja ima vrlo labave zakone o oružju. U New York Cityju i državi New York, 74% zaplijenjenog oružja dolazi iz država s labavim zakonima o oružju. Samo u New York Cityju devet od 10 kupljenih i zaplijenjenih komada oružja dolazi iz država s labavim zakonima o oružju.”




“Ali nikad nisam razumio zašto, ako sve oružje u Chicagu dolazi iz Indiane, zašto onda Indiana nema sličnu stopu ubojstava?”, pitao je Carlson.

“Jer oružje odlazi. Oružje se otprema u metropolitanska područja”, odgovorio je Whitman prije nego je započeo tvrdnju da Carlson zapravo iznosi “odličan argument za kontrolu oružja na saveznoj razini”.

Nakon nekoliko razmjena o rupama u zakonu, Carlson je vratio raspravu natrag na Whitmanovu izvornu tvrdnju, napominjući da postoji “mnogo” oružja u državama poput Indiane, Vermonta i Mainea, koje nisu na čikaškim razinama nasilja.

“U Chicagu i New York Cityju ima mnogo više ljudi”, rekao je Whitman. “To je razlog zašto oružje ide tamo gdje su ljudi.”

“To nije istina”, rekao je voditelj Fox News-a. “To je laž. Populacija nema veze. Postoje gusto naseljena mjesta s oružjem bez mnogo ubojstva. Možda je nešto drugo u pitanju. Možda nije oružje.”

Rasprava je ubrzo okončana, a Carlson je na završetku rekao svojoj publici:

“Ovo je možda moja posljednja rasprava o kontroli oružja. To je preglupo. Žao mi je što sam vas izložio ovome.”