Ljevica se boji predsjedničke kampanje Tuckera Carlsona

Richard Moorhead

Teško je zamisliti političku figuru u ovoj naciji koja bi eventualno mogla razbjesniti progresivce više od Donalda J. Trumpa. Ali kolumnist New York Timesa Farhad Manjoo upravo je to učinio, priznajući u članku Timesa da bi populistički komentator i voditelj Fox News-a Tucker Carlson zapravo bio “gori” predsjednik od Trumpa.

Prema Manjoou, Carlson bi bio spreman realizirati ekonomski, nacionalistički populizam koji je do ovog trenutka najizraženije zagovaran u kampanji Donalda Trumpa 2016. godine i koji je česta tema Tuckerove emisije na Fox News-u.

Majoo priznaje da bi Carlsonova proamerička platforma bila iznimno popularna u različitim elementima američkog društva, osobito među velikim dijelom Amerikanaca čijem izvoru zarade prijeti nagomilano bogatstvo masivnih, bezdušnih i umišljenih tehnoloških kompanija poput Facebooka, Googlea, Applea i Microsofta. On bi bio spreman ponuditi politička rješenja kao protutežu učincima automatizacije u eri u kojoj većina konvencionalnih konzervativaca jednostavno ne želi razmišljati izvan okvira kako bi riješila jedan od najdalekosežnijih problema s kojim se suočava američko društvo.

Progresivni kolumnist nastavlja tvrdnjom da bi Tucker koristio spomenutu popularnost kako bi poticao rasne podjele. Naravno, on tvrdi da bi doslovno bilo kakvo protivljenje imigraciji predstavljalo upravo to.




Majoo zamišlja Tuckera kao potencijalnog predsjedničkog kandidata u scenariju u kojem Joe Biden pobjeđuje Donalda Trumpa na izborima 2020. godine. Biden bi bio u potpunosti bezličan sudionik u debati s Carlsonom i nudeći apsolutno ništa osim ispraznih anegdota kako bi pomogao Amerikancima koji pate od učinka automatizacije, masovne migracije i nagomilanog bogatstva masivnih tehnoloških korporacija i neoliberalnih oligarha.

Carlson je utišao mogućnost svoje potencijalne predsjedničke kandidature, navodeći želju da zadrži svoj obiteljski život. Ali uz nekoliko značajnih izuzetaka, poput senatora iz Missourija Josha Hawleyja (potencijalnog sukandidata), malo je nacionalnih političkih vođa koji posjeduju sposobnost kanaliziranja populističke energije, koju je potaknuo Donald Trump, za politički pokret koji bi trajao i nakon njegovog predsjedništva.

Kao predsjednički kandidat, Carlson bi potencijalno mogao predstavljati političku prijetnju ne samo Demokratskoj stranci, već čitavoj liberalnoj progresivnoj oligarhiji koja nastoji prožeti američki kulturni, politički, ekonomski i društveni život. Manjooov strah od njegove potencijalne kandidature nešto je što bi republikanci trebali imati na umu.