7 od 10 Austrijanaca: ‘Islam nije kompatibilan sa Zapadom’

Arthur Lyons

Nova studija koju je objavilo Sveučilište u Salzburgu otkrilo je da sedam od deset Austrijanaca vjeruje da islam nije kompatibilan sa zapadnim svijetom.

Studija sveučilišta, u kojoj je sudjelovalo 1.200 ljudi, otkrila je da je velika većina populacije vrlo zabrinuta zbog učinaka koji islam ima na Austriju, a 80 posto anketiranih je reklo da želi pomnije praćenje muslimanskog stanovništva, izvijestile su vodeće austrijske novine Kronen Zeitung.

Od onih koji su sudjelovali u istraživanju, 72 posto je izjavilo da muslimani ne predstavljaju kulturno dobro za zemlju. Polovica ispitanika reklo je da se ne bi protivilo politikama koje bi muslimanima ograničile mogućnosti prakticiranja religije, dok gotovo jednaki broj smatra da se džamije uopće ne bi smjele tolerirati u Austriji.

59 posto sudionika reklo je da se boji da su muslimani koji žive u Austriji teroristi.




Prošli mjesec, austrijska domaća obavještajna agencija, Ured za zaštitu ustava (BVT), objavila je izvještaj u kojem je rečeno da je radikalni islamski terorizam još uvijek najvažnije sigurnosno pitanje u zemlji, a glavnu brigu predstavljaju borci ISIS-a koji se vraćaju u zemlju.

Izvješće također spominje da se najmanje 93 “austrijska državljana”, koji su napustili zemlju kako bi se borili za ISIS na Bliskom istoku, vratilo u Austriju.

Wolfgang Aschauer, autor studije, tvrdi da rezultati sugeriraju podcjenjivanje sudionika ankete onoga što se naziva “kompleksnost islama”. Također tvrdi da se većina muslimana u Austriji pokušava integrirati.

Predsjednik Islamske vjerske zajednice, Ümit Vural, za odbacivanje muslimana od strane velike većine Austrijanaca okrivljuje politiku.

Početkom ove godine, liječnik i bivši zastupnik Austrijske narodne stranke rekao je za austrijsku televizijsku stanicu da austrijske djevojke moraju nositi marame na glavi kako bi spriječile ulična uznemiravanja i napade od strane muških muslimanskih migranata. To je jasna indikacija da se muslimani ne asimiliraju u austrijsku kulturu, već da se Austrijanci — u svojoj vlastitoj zemlji — prisiljavaju asimilirati u islamsku kulturu.