Jasna pobjeda Austrijske narodne stranke Sebastiana Kurza

Arthur Lyons

Izlazne ankete objavljene nakon parlamentarnih izbora u Austriji pokazale su jasnu pobjedu Austrijske narodne stranke Sebastiana Kurza (ÖVP), velike dobitke Zelenih te značajan pad desničarske populističke Slobodarske stranke.

Prema nedjeljnim izlaznim anketama, ÖVP je prikupio 37,2 posto glasova, što označava porast od 5,7 posto u odnosu na izbore 2017. godine. Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) doživjela je značajne gubitke, prikupivši 22,0 posto glasova, što je pad od 4,9 posto u odnosu na 2017. godinu. To je najgori rezultat SPÖ-a ikad na izborima za Nacionalno vijeće. Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) doživjela je najveći gubitak od svih stranaka, izgubivši 10,0 posto glasova od 26,0 posto koliko je prikupila na prethodnih izborima.

Zelena stranka imala je najveći dobitak, a izlazne ankete pokazale su rezultat od 14,3 posto, što označava 10,5 posto povećanja u odnosu na prethodne nacionalne izbore.

“Rezultat je nevjerojatan”, rekao je Kurz u reakciji na rezultate. “Oduševljen sam i gotovo bez riječi.”




Katastrofalni rezultat FPÖ-a vjerojatno je rezultat skandala s Ibize koji je do srži potresao stranku i naveo Heinz-Christiana Strachea, bivšeg čelnika stranke, na odstupanje s mjesta zamjenika kancelara i čelnika stranke netom prije Europskih izbora.

Skandal s Ibize pokrenuo je niz događaja koji su završili kolapsom vladajuće koalicije ÖVP-FPÖ. Nakon vijesti o skandalu, ministar unutarnjih poslova iz FPÖ-a Herbert Kickl bio je prisiljen podnijeti ostavku. To je rezultiralo ostavkom svih ministara iz FPÖ stranke, što je izazvalo glasanje o povjerenju te naposljetku okončalo boravak Kurza na mjestu premijera.

U reakciji na rezultate izlazne ankete, generalni tajnik FPÖ-a Harald Vilimsky izjavio je da nije zadovoljan rezultatima te da će “morati krenuti ispočetka”.

Ako rezultati izlaznih anketa ostanu relativno nepromijenjeni, Kurz će imati nekoliko opcija za formiranje koalicijske vlade. Njegova stranka će moći oformiti koaliciji ili sa Zelenima ili obnoviti svoj koalicijski dogovor s populističkom Slobodarskom strankom.