Michael Shelleberger očitao bukvicu Greti Thunberg i klimatskim aktivistima u epskom nizu tweetova

Screenshot: YouTube/TED

Michael Shellenberger, osnivač i predsjednik organizacije Environmental Progress, suprotstavio se ignorantskom tweetu 16-godišnje klimatske aktivistice Grete Thunberg o “klimatskog krizi” i objasnio zašto je nuklearna energija jedini put.

U nizu tweetova, objasnio je zašto su obnovljivi izvori “krajnje neprimjereni” i kako je jedini izvor energije koji može “radikalno dekarbonizirati opskrbu energijom” i koji je “najsigurniji način stvaranja električne energije” onaj nuklearni.

“Ako želite da ljudi misle kako vaš cilj nije klima, već radite na tome da države budu (i ostanu) siromašne, onda je napad na Francusku i Brazil, koje dobivaju 86% i 79% svoje energije iz izvora s nula ugljičnih emisija, sjajna strategija.

PS: 26% Brazilaca (55 milijuna ljudi) živi u siromaštvu koje si ne možete zamisliti”

“Napadanje nuklearne energije kao ‘ekstremno opasne’ podržava taj isti osjećaj da vi ne želite smanjiti emisije, već ‘smanjiti rast’.

Zašto?

Jer je nuklearno

— način na koji Francuska i tvoja zemlja, Švedska, dobivaju 86% i 90% svoje energije iz izvora s nula ugljičnih emisija

— najsigurniji način proizvodnje električne energije”

“Francuski predsjednik @EmmanuelMacron je u pravu: Vaše ‘vrlo radikalne pozicije vjerojatno će antagonizirati naša društva’

Doista, one već jesu

Ali, možda je to čitavo vrijeme bio cilj?”

“Diljem svijeta, oni koji žele ugasiti nuklearne elektrane i zamijeniti ih s prirodnim plinom i nekoliko ‘obnovljivih’ su @Greenpeace @billmckibben @NaomiAKlein i ostali, dok su oni koji brane nuklearnu energiju klimatski znanstvenici u čije ime tvrdite da govorite:”

“Od 2016. godine, globalni pro-nuklearni pokret i moja nevladina organizacija su spriječili rast emisija ekvivalentan dodavanju 24 milijuna automobila na ceste

Kako? Protivljenjem vašim saveznicima

Stoga nas poštedite licemjernog moraliziranja i lažnog osuđivanja ‘klimatskih poricatelja’ i prestanite napadati nuklearnu energiju”

“Kad bi vam je doista bilo stalo do klimatskih promjena, onda biste prestali napadati nuklearnu energiju i umjesto toga sudjelovali u @nuclear_pride koaliciji Stand Up for Nuclear u jednom od 32 (!) gradova diljem svijeta 20. listopada:”

“Nije me briga hoćete li se vratiti u školu ili ne, ali trebali bi se educirati zašto samo nuklearna energije može radikalno dekarbonizirati opskrbu energijom…”

Shellenberger je pozvao Thunberg i ostale environmentalističke aktiviste da pogledaju kako je zagovaranje obnovljive energije u potpunosti iznevjerilo mjesta poput Vermonta i Njemačke.

“Trebali biste proučiti primjer Vermonta gdje je anti-nuklearno zagovaranje @billmckibben i @BernieSanders izravno dovelo do skoka u emisijama ugljika — i zašto su se obnovljivi izvori pokazali krajnje neprimjerenima:”

“Trebali biste proučiti povijest jezivih, mračnih, romantičnih, anti-modernih korijena zagovornika obnovljive energije u Njemačkoj, koja svakim danom dokazuje zašto obnovljivi izvori energije ne mogu napajati modernu civilizaciju.”

“Ako ćete osuđivati fosilna goriva kao “zla”, onda biste trebali razmisliti zbog čega naftne i plinske kompanije troše milijune na promicanje nepouzdanih obnovljivih izvora koje vi također promičete:”

Također je istaknuo ekološki utjecaj obnovljivih izvora energije.

“Ako ćete moralizirati protiv izumiranja vrsta zajedno sa svojim saveznicima @ExtinctionR, onda razmislite o tome kako vjetroturbine ubijaju ugrožene vrste diljem svijeta i možda doprinose odumiranju insekata u Njemačkoj i drugdje:”

“Još uvijek ima vremena za učenje o energiji, ekonomskom razvoju i okolišu. Ali vremena je malo. Vaši napadi na nuklearnu energiju, Francusku i Brazil te vaša promocija nepouzdanih obnovljivih izvora brzo uništavaju prividne ciljeve vašeg križarskog rata.

/KRAJ”