Znanstvenici: Zapravo, crveno meso nije loše za vas

Timothy Meads

Screenshot: YouTube/The Stay At Home Chef

Ahhh, sjećate se onih zagovornika velike vlade poput newyorškog gradonačelnika Billa De Blasia koji zagovaraju idiotske ideje poput “ponedjeljka bez mesa” jer je navodno za vaše zdravlje bolje ne jesti meso? Ili onih ljevičara koji inzistiraju na tome da moramo slušati znanstvenike u 100% vremena i koje žele nametnuti velike promjene u načinu života, poput veganske prehrane, koje će biti pod mandatom vlade u pitanjima kao što su pretilost i globalno zatopljenje? Zdravi razum govori prosječnom Amerikancu da konzumiranje mesa nije loše. Naši preci su to činili tisućama godina. Elite su rekle tim prosječnim Amerikancima da zašute i jedu svoje vegetarijanske burgere. Pa, na temelju nedavnog izvješća, čini se kako su te elite u krivu. Znanstvenici sad govore da je zapravo u redu jesti crveno meso.




Evo kako je New York Times izvijestio o najnovijem istraživanju:

Dužnosnici javnog zdravstva godinama su poticali Amerikance da ograniče konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina zbog zabrinutosti da su te namirnice povezane s bolestima srca, rakom i ostalim zdravstvenim problemima.

Ali u ponedjeljak, u nevjerojatnom preokretu, međunarodna suradnja istraživača napravila je niz analiza koje zaključuju da taj savjet, temelj gotovo svih prehrambenih smjernica, nije potkrijepljen dobrim znanstvenim dokazima.

Ako postoje zdravstvene koristi od konzumiranja manje govedine i svinjetine, one su male, zaključili su istraživači. Doista, prednosti su toliko male da ih je moguće razaznati samo kad se gledaju velike populacije, rekli su znanstvenici i one nisu dovoljne kako bi se pojedincima reklo da promijene svoje prehrambene navike.

“Sigurnost dokaza za smanjenje tih rizika je niska do vrlo niska”, rekao je Bradley Johnston, epidemiolog sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi i vođa skupine koja je objavila novo istraživanje u časopisu Annals of Internal Medicine.

Nove analize su među najvećim procjenama tog tipa ikad poduzetim i mogle bi utjecati na buduće prehrambene preporuke. Na mnogo načina, one podižu neugodna pitanja o prehrambenim savjetima i istraživanju na području ishrane te kakav standard primijeniti na te studije.

Znači li to da trebate početi jesti odreske, slaninu i svinjetinu svakodnevno i po čitave dane? Vjerojatno ne, osim ako ne želite dobiti giht. No, to nam govori da je često glupo nametati vladine mandate na životne stilove, osobito utemeljene na navodno najboljim prehrambenim praksama, kad dijetetičari toliko često mijenjaju svoje nalaze godinama nakon izvornih tvrdnji.