Sloboda govora nas ubija

The Babylon Bee

Škodljiv govor nanosi opipljivu štetu najboljoj zemlji na svijetu, Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

Ipak, ta činjenica povlači za sobom pitanje toliko neugodno da ga se mnogi od nas prilično trude ne postavljati. Naime, što bismo mi — vlada, privatne kompanije koje su također u vlasništvu države ili sretni stanovnici naše republike — trebali učiniti u vezi njega?

Odgovor je očigledan: trebali bismo uvesti misaonu policiju. Trebali bismo iskorijeniti slobodu govora kako bismo sačuvali red i stabilno društvo i benevolentnu vladu. Trebali bismo obuzdati govor u pokušaju zaustavljanja nasilja.

Nasilje je stvarni problem i posljedica slobode govora. Možete li samo zamisliti kad bi ljudi jednostavno govorili što god žele? Imali biste ljude koji ne vjeruju vladi. Možda biste čak i pokrenuti nasilnu revoluciju koja bi mogla srušiti vladu, nedao to Dragi Vođa!




Korištenje “slobode govora” kao izlike je intelektualno neiskreno i moralno bankrotirano. Da, sloboda govora je veličanstvena razonoda našeg prekrasnog, prosperitetnog carstva, ali nije jedina. Ona se mora držati u stalnoj napetosti s ostalim vrijednostima, poput jednakosti, sigurnosti, poslušnog građanstva, obožavanja mene i uklanjanja bilo koga tko je dovoljno glup da govori protiv naše utopije.

Gledajte, ja ne pozivam na potpuno ukidanje slobode govora. Ono za što se zalažem jest ušutkavanje onih čiji govor vaši veličanstveni vladari — naime, ja — smatraju potencijalno buntovnim. Samo kad je govor pažljivo kontroliran, s onim boljima od vas koji odlučuju što se može i ne može reći, on doista može biti “slobodan”.

Svatko tko se ne slaže s ovim člankom dobrodošao je podnijeti primjedbe izravno u ured Kim Jong Una i također se prijaviti u najbliži radni logor.

The Babylon Bee je satirična evanđeosko kršćanska web stranica.