Sveučilišna profesorica: ‘Švedska je demografski eksperiment povijesnih razmjera’

Arthur Lyons

Prema profesorici Sheri Berman, Švedska se trenutačno nalazi usred monumentalne demografske i kulturne transformacije kao rezultat masovne migracije koja bi vrlo lako mogla prouzročiti propast društva.

Sheri Berman, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Columbia, koja je od 1980-ih godina intenzivno proučavala i pisala o švedskom društvu, rekla je da nordijska zemlja trenutačno proživljava društvenu transformaciju kakvu svijet do sad nije vidio.

Tijekom nedavnog pojavljivanja na sajmu knjiga u Gothenburgu, Berman je rekla novinarima Svenska Dagbladet: “Danas, vaše društvo izgleda dramatično drugačije. To je u potpunosti drugačija zemlja. Demografske promjene kroz koje je Švedska prošla posljednjih godina su prilično nevjerojatne.”

“Razmišljanje da bi ovakva vrsta promjene mogla proći bez ikakvih problema nije utemeljeno u povijesti. To je demografski eksperiment povijesnih razmjena”, dodala je Berman.




Za Berman, potpuno uništenje švedske kulture i etničke homogenosti moglo bi vrlo brzo ugroziti demokraciju pošto će se značajni dio domaćih Šveđana neizbježno boriti za očuvanje svog kulturnog i etničkog identiteta.

Jasno je da se to već počelo događati u današnjem švedskom društvu.

“Nije upitno da što je homogenije društvo, to je lakše. Manje je skupina i razlike su manje te je lakše stvoriti osjećaj društvene solidarnosti”, rekla je.

“Teško je ostvariti kompromis na identitetu, a to čini ljude netolerantnijim jer ih stavlja u obrambenu poziciju. Politika identiteta nije dobra za ljevicu i nije dobra za demokraciju.”

“Francuska revolucija može se smatrati polaznom točkom demokracije u Europi, ali trebalo je 150 godina da bi ona zapravo stigla. Većina ljudi zaboravlja koliko je dugo i teško bilo to putovanje i koliko demokracija je palo na tom putu.”

Sheri Berman se u svom području istraživanja bavi pitanjima poput demokracije, populizma, povijesti ljevice i europskom politikom, kako za akademske tako i za neakademske publikacije. Trebalo bi napomenuti da posjeduje jasnu ljevičarsku pristranost.