Trump povlači američke trupe sa sjevera Sirije

Julio Rosas

Bijela kuća je u nedjelju navečer objavila priopćenje u kojem otkriva da će se američka vojska povući sa sjevera Sirije kako bi Turska mogla početi kontrolirati to područje.

Predsjednik Trump telefonski je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ranije u nedjelju radi finaliziranja izvlačenja.

“Turska će uskoro krenuti naprijed sa svojom dugo planiranom operacijom u sjevernu Siriju. Oružane snage Sjedinjenih Država neće podržati niti biti uključene u tu operaciju, a snage Sjedinjenih Država, pošto su porazile teritorijalni ‘kalifat’ ISIS-a, neće više biti u neposrednom području”, navodi se u priopćenju.

Bijela kuća je rekla da budući da se na tisuće ISIS-ovih boraca i njihovih obitelji trenutačno drži u kampovima, “Sjedinjene Države ih više neće držati zbog činjenice da bi to moglo potrajati godinama i predstavljati veliki trošak američkim poreznim obveznicima. Turska će sad biti odgovorna za sve ISIS-ove borce na području osvojenom u posljednje dvije godine u jeku poraza teritorijalnog ‘kalifata’ od strane Sjedinjenih Država.”




Pentagon je navodno bio “potpuno iznenađen” ovom naredbom.

Odluka o povlačenju iz regije kritizirana je i na nju se gleda kao na napuštanje savezničkih Kurda koji su se borili na strani američkih snaga protiv ISIS-a i koji su sad ostavljeni na milost i nemilost turske vojske.

Senator Lindsay Graham (R-SC) tweetao je u ponedjeljak ujutro da ako su “novinska izvješća točna, ovo je katastrofa” te da će raditi u Senatu kako bi ishodio poništenje naredbe.