Nakon žestokih prosvjeda: Drevna povijest nije uklonjena sa satova povijesti u Švedskoj

Katarina

Screenshot: YouTube/National Geographic

Prošli tjedan, Voice of Europe izvijestio je da Švedski odbor za obrazovanje, Skolverket, namjerava izbrisati elemente povijesti starije od 1700. godine iz nastave povijesti u Švedskoj. Sada, nakon žestokih kritika, Odbor je povukao svoje planove.

“Odbor za obrazovanje može primijetiti da nedostaje podrške našem prijedlogu i stoga već sad, prije isteka vremena za ispitivanje, možemo utvrditi da će Antika ostati u nastavnom programu povijesti osnovnih škola”, navodi se u priopćenju za javnost.

Prošli tjedan su u zemlji održani žestoki prosvjedi protiv prijedloga Odbora za izbacivanje drevne povijesti, koji su uključivali i članove akademije poput profesora povijesti Dicka Harrisona, koji je plan brisanja povijesti nazvao “intelektualnim samoubojstvom i je*eno bolesnim”.




Revidirani nastavni planovi Skolverketa izbrisali bi drevnu Grčku, eru Švedskog Carstva 17. stoljeća, Rim, mračno doba i ostale oblikujuće faze prošlosti Europe iz švedskih učionica viših razreda.

Umjesto toga, ideja je bila usredotočivanje na poslijeratno doba 20. stoljeća, uključujući uspon postmodernizma. Odboru je trebalo manje od pet dana da promijeni svoje stajalište nakon žestoke reakcije na društvenim medijima.

Međutim, sudbina podučavanja o eri Velike Švedske, u kojoj je Švedska vladala zemljama Baltičkog mora, tek treba biti odlučena.