CARLSON & PATEL: NBA zauzela stav protiv slobode

Tucker Carlson
Neil Patel

Screenshot: YouTube/MLG Highlights

Mi živimo, kao što ste vjerojatno primijetili, u doba “budnog” kapitalizma. Kompanije ne prodaju samo proizvode, one prodaju više od toga. To možete vidjeti svugdje, u filmskim najavama, korporativnim priopćenjima i brojnim TV reklamama. Poruka je uvijek ista: Kompanije nisu samo bezdušni tražitelji profita; one imaju vrijednosti i principe. Njima je stalo. Vjerojatno više nego vama. Nekada davno, korporativna Amerika laskala je svojim kupcima. Danas nas izaziva da pokušamo biti moralni poput njih. No, jesu li oni zapravo moralni? Ili je to jednostavno cinična smicalica?

Razmotrite ovo. Prošlog petka, generalni menadžer košarkaške momčadi Houston Rocketsa, Daryl Morey, tweetao je ono što se činilo nekontroverznom izjavom. Napisao je: “Borite se za slobodu. Stanite uz Hong Kong.” Kina, kao što ste vjerojatno primijetili, pokušava ugušiti prosvjede u Hong Kongu i ovdje nije pretjerano teško izabrati stranu. Kina je rasistička komunistička etno-država koja zabranjuje disidente i ubija svoje političke protivnike. U ovom trenutku, milijuni muslimana zatočeni su u reedukacijskim kampovima. Kina brutalno suzbija slobode koje mi Amerikanci uzimamo zdravo za gotovo.

Mislili biste da bi svaki Amerikanac stao uz Hong Kong bez ikakvog razmišljanja. Ali ne i NBA. NBA je stala na stranu Kine. Dakle, Morey je bio prisiljen obrisati svoj tweet. NBA je izdala priopćenje u kojem je jasno vidljivo da ni pod kojim okolnostima ne podržavaju Hong Kong i ljudsku slobodu.

Steve Kerr je trener Golden State Warriorsa. Kad je riječ o američkoj politici, on nema problema izraziti svoje mišljenje. On prihvaća tvrdokornu ljevičarsku ortodoksiju. On ne oklijeva niti sekunde kako bi zahtijevao strože zakone o oružju. Riječima jednog ulizivačkog medija, a takvih je mnogo, Kerr se “bori istinom protiv moći”. Dakle, kakvu je istinu Kerr bio spreman izgovoriti u vezi Kine? Ispalo je nikakvu. Ispalo je da je odabir između slobode i fašizma prilično zbunjujući.

“To je zaista bizarna međunarodna priča”, rekao je Kerr, “i mnogi od nas ne znaju što misliti o njoj. Dakle, to je nešto o čemu čitam kao i svi ostali, ali neću komentirati više od toga.”

“Neću komentirati više od toga”? “Bizarna međunarodna priča”? Drugim riječima, Kerr je folirant. On je hrabar kad publika plješće, ali kad je novac u pitanju on zašuti i posluhne svoje gospodare poput kukavičke korporativne marionete. Gledajući slike hongkonške djece kako drže američke zastave dok se bore za svoju slobodu, teško je zamisliti kako se čovjek poput Kerra može uopće pogledati u ogledalo. A opet, on nije sam.




Od početka ove kontroverze, dvoje navijača izbačena su s utakmice održane u Philadephiji zbog vrijeđanja Pekinga. Philadelphia 76ersi igrali su protiv momčadi kineske košarkaške lige. Navijač 76ersa, koji je dvije godine živio u Hong Kongu, donio je sa suprugom na utakmicu plakate na kojima je pisalo: “Oslobodite Hong Kong”. Zaštitari su zaplijenili plakate, a kad je par zaviknuo “Oslobodite Hong Kong!”, izbačeni su iz dvorane. Momčad je izdala priopćenje u kojem je podsjetila ljude da je par prethodno bio upozoren zbog stalnog ometanja doživljaja drugih navijača.

Zamislite da živite u komunističkoj Kini, pobjegnete i skrasite se u Sjedinjenim Državama jer volite slobodu, samo da biste otkrili da korporativna Amerika postupa po željama istog onog režima od kojeg ste pobjegli.

Postoji nebrojeno Stevea Kerrova u korporativnoj Americi. Samo prošle godine, neposredno izvan Washingtona, hotelski lanac Marriot International otpustio je jednog od svojih zaposlenika. Zašto? Lajkao je tweet koji je priznao Tajvan kao neovisnu zemlju. To je sve. Taj tweet uvrijedio je Kinu, pa je Marriot posluhnuo želje fašista i otpustio “zločestog” obožavatelja tweeta.

Ulizivanje Kini je toliko često i toliko nepodnošljivo u Hollywoodu da je serija “South Park” napravila čitavu epizodu ismijavajući ga. Nakon emitiranja te epizode “South Park” je zabranjen u Kini. Morate odati poštovanje tvorcima zbog stvaranja te epizode i Comedy Centralu zbog njezinog emitiranja. Većina kompanija u Americi to nikad ne bi napravila. Zašto? Populacija Kine iznosi 1¸,4 milijarde ljudi. Tvrtke traže pristup tom tržištu. Za mnoge kompanije, ako izbor glasi podržavanje naše zemlje i naših ljudi ili obogaćivanje u Kini, tu nema nikakve dileme.

Tvrtke postoje kako bi zaradile novac svojim vlasnicima. Ali organizacije poput NBA-a redovito drže lekcije Amerikancima u vezi društvenih tema. Agresivno ograničavajući Amerikancima njihovu slobodu govora kako bi mogli zaraditi više novca od brutalnog autoritarnog režima, te su organizacije pokazale gdje leže njihove stvarne vrijednosti. Dosudili smo tehničku grešku.