Odbor za dodjelu Nobelove nagrade kritiziran zbog odabira pobjednika koji je zapravo učinio nešto za svjetski mir

The Babylon Bee

OSLO — Norveški odbor za dodjelu Nobela našao se pod žestokim kritikama zbog izdaje svojih temeljnih vrijednosti: uručivanje nagrade ljudima koji zapravo nisu učinili ništa za svjetski mir.

Nakon što je nagrada dodijeljena etiopskom premijeru Abiju Ahmedu, mnogi su oštro prosvjedovali protiv te odluke.

“Da, on je potpisao mirovne sporazume i okončao nasilje, ali je li se zavjetovao da će pokrenuti tisuće napada dronovima protiv ljudi u mnogim zemljama?”, pitao se jedan korisnik Twittera nakon proglašavanja pobjednika. “Jednostavno nisam siguran da bismo ovu nagradu trebali uručiti bilo kome tko radi na sprječavanju nasilja i donošenju mira na ovaj planet.”

Ostali su isticali da, iako je možda neumorno radio na postizanju mira u Africi, on nikada nije plovio jahtom s nula emisija ugljika preko Atlantika kako bi ljudima držao lekcije o klimatskim promjenama, niti je proširio ratove američke vojske u inozemstvu.




“Nobelova nagrada za mir je u ovom trenutku besmislena”, rekla je Rachel Maddow u svojoj emisiji na MSNBC-u. “Prošli su dani kad je Barack Obama osvojio nagradu bez ikakvih napora. Mislili smo da se možemo osloniti na odbor i da će odabrati Gretu Thunberg. Ona se činila sigurnim izborom pošto niti u jednom trenutku nije učinila ništa za svjetski mir.”

“Živimo u tužnim vremenima”, dodala je, briznuvši u plač.

Odbor za dodjelu nagrada je zbog zaobilaženja Grete Thunberg također optužen da mrzi djecu. Švedska srednjoškolka je osudila dodjeljivanje nagrade Ahmedu, rekavši: “Kako se usuđujete.”

The Babylon Bee je satirična evanđeosko kršćanska web stranica.