Poljska: Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) ostvarila pobjedu na parlamentarnim izborima

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/AFP news agency

Poljska vladajuća nacionalna konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) ostvarila je veliku pobjedu na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Izlazne ankete sugeriraju da je desničarska stranka prikupila 45,8 posto glasova nacije, što će joj omogućiti apsolutnu većinu u poljskom parlamentu, Sejmu, naredne četiri godine.

Iza Prava i pravde (PiS) našla se liberalna Građanska koalicija s gotovo upola manje glasova, 25,5 posto. Ljevičarsko-globalistički Socijaldemokratski SLD našao se na trećem mjestu sa samo 11,9 posto glasova, dok je stranka desnog centra PSL prikupila samo 8,9 posto.




U međuvremenu, nova patriotska stranka, Konfederacja — skup nacionalista, monarhista i libertarijanaca — dobila je dovoljno potpore (6,7 posto) za ulazak u parlament. Vjerojatno najpoznatije ime Konfederacje je Janusz Korwin-Mikke — osnivač Kongresa stranke Nove desnice.

U slučaju ostvarivanja trenutačnih rezultata izlaznih anketa, stranka Pravo i pravda dobila bi apsolutnu većinu od 239 mjesta u Sejmu koji ukupno sadrži 460 mjesta. Građanska koalicija bi zauzela 130 mjesta, SLD 43 mjesta, PSK 34 mjesta, a Konfederacja 13 mjesta.

Procjenjuje se da je na izbore izašlo oko 61,6 posto birača, što je najveći postotak još od pada komunizma 1989. godine.

“Imamo razloga za zadovoljstvo — unatoč snažnoj fronti koja je organizirana protiv nas, uspjeli smo pobijediti. Nadam se da će sutrašnji dan donijeti potvrdu našeg uspjeha. Predstoje nam četiri godine napornog rada jer se Poljska i dalje mora mijenjati. I mora se mijenjati na bolje”, rekao je Jarosław Kaczyńsk, vođa stranke Pravo i pravda.