KHAN: Kad je riječ o Kini, LeBron je odlučio ‘zašutjeti i driblati’

Sharif Khan

Prošlo je više od godinu dana kad se NBA superzvijezda LeBron James razljutio na ideju da bi trebao “zašutjeti i driblati” umjesto izražavati svoje društveno-političke poglede.

James je u trenu reagirao na komentar voditeljice Fox News-a Laure Ingraham nakon NBA All-Star utakmice 2018. godine.

“Ja neću samo zašutjeti i driblati. To dugujem svojim kolegama. To dugujem svojim obožavateljima. To dugujem mladeži. To dugujem … svima koji su utabali put kako bih mogao doći do ove točke.”

U onome što sad odjekuje ironijom, CBS Sports je 2018. godine napomenuo:

“LeBron James nikad nije bježao od osjetljivih pitanja. On je poznat po svojim aktivističkim sklonostima i koristi svoju platformu kao sportaš kako bi podijelio svoje misli o svijetu.”

James je sad odlučio patetično saviti koljeno pred Kinom i svim monstruoznim zvjerstvima koje njezina vlada nastavlja činiti.

Kao odgovor na sad već čuveni tweet generalnog menadžera Houston Rocketsa Daryla Moreyja u kojem ovaj je izrazio solidarnost s hongkonškim prosvjedima protiv kineskog komunističkog režima, James je u ponedjeljak ponudio sljedeći bolno zatupljujući odgovor:

Svi govorimo o toj slobodi govora, da, svi mi imamo slobodu govora, ali ponekad postoje posljedice za negativne stvari koje se mogu dogoditi kad ne mislite o drugima, već mislite samo o sebi. Ne želim se upuštati u svađu s Darylom Moreyjem, ali ja vjerujem da nije bio educiran o situaciji kad je izrazio mišljenje. Toliko mnogo ljudi je moglo nastradati, ne samo financijski, već i fizički, emocionalno i duhovno. Dakle budimo oprezni u onome što tweetamo i govorimo i radimo, iako, da, mi imamo slobodu govora, ali s time također dolazi i mnogo negativnih stvari.




Razina neznanja s Jamesove strane je zapanjujuća. Sasvim je jasno da nema blage veze o ničemu, ako nije i potpuna kukavica. Ovdje imamo najprepoznatljivijeg igrača NBA lige i jednog od najvećih u povijesti ove igre, koji se otvoreno prodaje kineskoj vladi. To je onaj isti igrač kojeg je Undefeated svojedobno nazvao “najsnažnijim glasom u svojoj profesiji”.

Pišući za The Athletic, Shams Chanaria izvijestio je da je James prošli tjedan vodio raspravu s igračima o odnosima između NBA i Kine. Prema Charaniji, James nije želio da igrači iznose svoje mišljenje o užasnim nepravdama kineske vlade jer su se osjećali zbunjeno ili nelagodno u vezi te teme. Naravno, ti isti igrači nisu imali nikakvih problema razvezati svoje jezike kad je u pitanju kritiziranje Amerike.

Još važnije, u pitanju nije nekakva uznemirujuća geopolitička rasprava likova poput Jamesa i NBA. U pitanju su novac i sponzori. Nike je usko povezan s Kinom, a James je nedvojbeno najveća zvijezda kompanije za proizvodnju tenisica. NBA također, prema Bloombergu, ima milijarde dolara vezanih uz poslove s Kinom.

Čini se da su, više od svega, mnogi, ako ne i većina igrača navodno “budne” lige odlučili postati korporativni. Nebrojeno igrača ima milijune dolara vezanih uz poslove i sponzorstva koja su izravno povezana s Kinom. Godine 2017., igrač Golden State Warriorsa Klay Thompson potpisao je 80 milijuna dolara vrijedan ugovor s kineskom tvrtkom sportske opreme Anta.

Prošlotjedna prilično patetična dosjetka James Hardena Agence France-Presse možda najbolje sumira koliko nisko su NBA i njezini igrači savili svoja leđa. Najkorisniji igrač NBA lige 2018. godine i ozloglašeni “hodač” rekao je bez srama, kao svaki poslušan drug: “Ispričavamo se. Mi volimo Kinu.”