Nick Cave kritizirao ‘budnu’ kulturu kao napad na slobodu govora

Paul Joseph Watson

Glazbena ikona Nick Cave obrušio se na “budnu” kulturu i opisao je kao napad na slobodu govora, tvrdeći da je “samopravedna” i uzrokuje “suzbijanje suprotnih sustava mišljenja”.

Jedan obožavatelj postavio je australskom kantautoru pitanje u vezi te teme.

“Obično mi sve ideologije koje se nazivaju ‘istinom’ ili ‘putem’ izazivaju osjećaj nelagode”, rekao je Cave. “To ne uključuje samo religiju, već također i ateizam, radikalnu dvostranačku politiku ili bilo koji sustav mišnjenja, uključujući ‘budnu’ kulturu, koji pronalaze svoju energiju u samopravednom vjerovanju i suzbijanju suprotnih sustava mišljenja. Bez obzira na čestite namjere mnogih budnih pitanja, odvraćaju me njezin nedostatak poniznosti i paternalistička i doktrinalna sigurnost njezinih tvrdnji.”

Također je naglasio kako opstanak krajnje ljevice i krajnje desnice ovisi jedan o drugome.

“Antifa i krajnja desnica, na primjer, sa svojim rutinskim uličnim borbama, hinjenjem i paradiranjem, sudionici su ovog čudno erotskog, nasilnog i uzajamno samoodrživog braka, u potpunosti potpomognutog slijepim, nefleksibilnim uvjerenjima njihovih sustava vjerovanja. To ne služi ničem drugom osim za poticanje njihove vlastite samopravednosti”, rekao je glazbenik.




Cave se također žalio kako je ljevica u potpunosti odustala od svoje svojedobno svete i dragocjene vrline čuvanja slobode govora.

“Neki od nas… su iz generacije koja je vjerovala da je sloboda govora jasna i neosporna vrlina, ali unutar jedne generacije mnogi počinju gledati na ovaj koncept kao na ‘pseću zviždaljku’ krajnje desnice i brzo se predbilježuju na sve veću ideološku hrpu smeća ljevice.”

Cave se pridružio odabranoj skupini slavnih osoba koje su imune na “kulturu otkazivanja” i koje imaju dovoljno hrabrosti govoriti protiv “budnosti” jer su previše uspješne ili cijenjene kako bi ikada bile deplatformirane.

Ipak, najglasniji ostaje Morrissey, koji je u više navrata žestoko kritizirao političku korektnost i progresivno licemjerje, što je prije nekoliko tjedana jednog ljevičara navelo na prosvjed tijekom njegovog koncerta u Portlandu.