Trudeau uspio ostati na vlasti s manjinskom vladom

David Krayden

Kanadski premijer Justin Trudeau ostat će na vlasti, ali birači su u ponedjeljak navečer sveli njegovu Liberalnu stranku na manjinsku vladu.

Liberali su zauzeli 156 mjesta od ukupno 338 u Zastupničkom domu Kanade. S manje od 50% mjesta u Domu, Trudeau se mora obratiti Novoj demokratskoj stranki ili kvebečkom separatističkom Bloc Québécois kako bi sakupio dovoljan broj mjesta. Što se tiče popularnog glasa, konzervativci su nadmašili liberale s 34% naprama 33% osvojenih glasova.

Rezultat je pomalo iznenađujući s obzirom na to da su konzervativci bili u vodstvu tijekom većine izbora koji su raspisani 11. rujna.




Trudeaua je rano u kampanji pogodio skandal s crnim licem za koji su mnogi smatrali da će okončati njegovu političku karijeru. Iako se brzo ispričao za prvu fotografiju, ubrzo su se pojavile i druge slike i snimke. Ostatak kampanje, Trudeau se usredotočio na pitanja poput kontrole oružja i klimatske promjene.

Potkraj kampanje, Trudeaua je podržao bivši predsjednik Barack Obama — potez bez presedana od strane bivšeg predsjednika. Trudeau nije rekao jesu li on ili njegova kampanja tražili Obaminu podršku.

Konzervativna stranka ostala je službena opozicija i zadobila je 20 mjesta više u Zastupničkom domu.