MARDSEN: Trudeau će se morati odlučiti između populizma i socijalizma

Rachel Mardsen

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton i čelnik kanadske Konzervativne stranke Andrew Scheer sad dijele nešto zajedničko. Oboje mogu provesti ostatak svojih života žaleći se da su osvojili popularni glas, ali svejedno izgubili izbore.

Kanadski premijer Justin Trudeau zadržao je svoj posao, ali je izgubio popularni glas na saveznim izborima održanim u petak. Konzervativci su osvojili 34,4 posto popularnog glasa, dok su liberali osvojili 33,1 posto — razlika više od 243.000 glasova. Trudeauova Liberalna stranka izgubila je parlamentarnu većinu, osvojivši 13 mjesta manje od 170 mjesta koja su potrebna za guranje zakonodavstva prema želji. Ipak, Trudeau je pobijedio. Neće biti masovnog prosvjeda oko izborne mape ili distribucije mjesta.

Kamp Clintonove okrivio je za njezin poraz Izborni kolegij, ruskog predsjednika Vladimira Putina i samopreziruće žene koje su počinile izdaju prema svom spolu glasajući za Donalda Trumpa. Iako je među pristašama establišmenta Clintonovih postojao apetit za takvom vrstom jadikovanja, Kanađanima u potpunosti nedostaje apetita za post-izborne jadikovke, a kamoli one koja traje godinama.

U Kanadi se nikad nije dogodilo da su gubitnici osporavali kredibilitet nacionalnih izbora sve do onih sljedećih. Bilo bi drugačije da je Trumpovo predsjedništvo predstavljalo anomaliju u američkoj politici, ali to nije slučaj. Kad je George W. Bush pobijedio Ala Gorea na predsjedničkim izborima 2000. godine unatoč gubitku popularnog glasa, sljedećih osam godina bili smo bombardirani jadikovkama da je Bush “ukrao” izbore i na neki način nije bio legitimni predsjednik.

Post-izborno ponašanje u Kanadi odražava veliku razliku između dvije zemlje, koje inače, kulturno gledano, imaju mnogo više toga zajedničkog nego razlika. Nakon završetka izbora u Kanadi, od svih se očekuje pragmatičnost za dobrobit zemlje. I niti u jednom trenutku to nije istinitije nego kad kanadski glasači izdaju mandat manjinskoj vladi kao što je to bio ovotjedni slučaj. To za Trudeaua znači da se ne sviđa dovoljno biračima kako bi mu ovi nastavili davati carte blanche i radi što god poželi njegova stranka. Birači su ga prisilili u situaciju da mora uvjeriti barem još jednu manju stranku s najmanje 13 mjesta da se priključi glasovima njegove centrističke Liberalne stranke kako bi mogao donijeti zakonodavstvo.

Pitanje je: Koja manja stranka će “postavljati kraljeve”? Budući da konzervativci vjerojatno neće početi glasati u korist zakonodavstva koje su predložili liberali, Trudeauove opcije bit će svedene na savez s populistima ili socijalistima. A s obzirom na to kako su Kanađani upravo glasali, jedan od ovih izbora smatrat će se boljim od onog drugog.




Sa sigurnošću se može reći da su Kanađani odbacili otvoreni socijalizam koji je na ovim izborima promovirala Nova demokratska stranka, pošto je stranka izgubila 18 od svoja 42 mjesta. Bilo koji pokušaj Trudeaua da se pomakne više ulijevo kako bi privukao potporu socijalista neće ubiti samo kanadsku ekonomiju, već također i bilo kakvu podršku njegovim politikama.

Jedini drugi način na koji Trudeau može nešto postići u svojoj novoj vladi jesu pregovori s populističkim, protekcionističkim i separatističkim Blokom Kvebečana (Bloc Quebecois) — strankom koja ne postoji izvan frankofonski-dominiranog Quebeca, ali sad drži 32 mjesta, što je treći najveći broj iza liberala i konzervativaca. Bloc je ispisao veliki priču ovih izbora, zadobivši nova 22 mjesta.

Dakle, za što se zalaže Bloc Quebecois? Prije svega, protekciju francusko-kanadske baštine i kulture. Tradicionalno, to je uglavnom značilo zaštitu francusko-jezičnog Quebeca od zadiranja anglofilske Kanade. No, ovih dana, to češće znači želju za manje imigranata (i test vrijednosti za one koji ulaze u zemlju). Bloc želi izuzimanje Quebeca iz saveznih zakona o multikulturalizmu koji nalažu suživot iznad zajedničkog identiteta. Također želi obavezno znanje francuskog jezika kao preduvjet za kanadsko državljanstva u Quebecu te suspenziju sporazuma o Sigurnoj trećoj zemlji sa SAD-om — rupe u zakonu koja je omogućavala migrantima protjeranima iz Amerike traženje azila u Kanadi na neslužbenim graničnim prijelazima.

Svaki pristaša populizma ili nacionalizma na svijetu može pronaći stvari koje im se sviđaju u platformi Bloc Quebecois. Konzervativci ograničene vlade također mogu pronaći zajednički interes u Bloc-ovoj usredotočenosti na neovisnost od savezne vlade.

Naravno, također postoji određena doza redistribucije bogatstva u platformi Bloc-a, ali suradnja s njihovim više lijevo-orijentiranim pitanjima — kao što je i slučaj s platformom socijalističke Nove demokratske stranke koju su kanadski glasači odlučno odbacili — predstavlja siguran recept za buduće poraze na izborima za Trudeauove liberale.

Popularni glas pomaknuo se udesno, ljevičari su žestoko podbacili, a podrška populistima je porasla. To je poruka koju Trudeau mora shvatiti kako bi uspio skrpati novu koherentnu viziju Kanade.