Švedska: Nigerijska okultna mafija širi se zemljom

Arthur Lyons

Zapadnoafrička kriminalna mreža poznata po trgovini ljudima, krijumčarenju droge i korištenju bizarnih okultnih rituala i mučenja za ispiranje mozga prostitutkama, širi se Švedskom.

Policija se boji da Black Ax, međunarodna kriminalna organizacija sa sjedištem u Nigeriji, počinje stvarati uporište u Uppsali nakon što je već proširila svoj utjecaj u gradovima poput Stockholma, Gothenburga i Malmöa, izvješćuje SVT Nyheter.

“Oni se uglavnom bave trgovinom ljudima”, rekao je Jale Poljarevius, glasnogovornik policije u Uppsali.

“Oni drže žene kao taoce i koristeći vudu uvjeravaju ih da će loše završiti napuste li svoj posao. Također su uključeni i u prodaju kokaina i heroina”, dodao je Poljarevius.

Do sad je Black Ax pustila korijene u Italiji, Kanadi, Švedskoj i na drugim mjestima u Europi.




Švedske vlasti zabrinute su da bi ulazak još jedne kriminalne mreže na već skučeno područje moglo rezultirati porastom nasilja. Prema izvješću koje je švedska policija objavila početkom ovog mjeseca, u gradu Stockholmu djeluje najmanje 50 organiziranih bandi — u odnosu na 39 2015. godine.

“Možete samo spekulirati o tome, ali nije baš da će bande reći: ‘O, evo dolazi Black Ax — dobrodošli u igru’ — već je prilična gužva”, rekao je Poljarevius.

“Ima puno kokaina, ali ne previše korisnika, pa je tržište prilično zasićeno. To bi moglo dovesti do nasilja umjesto suradnje”, dodao je.

Ranije ovog mjeseca, Voice of Europe izvijestio je kako Black Ax koristi vudu, mučenje, crnu magiju i ostale neobične rituale kako bi zastrašio žene u bavljenje prostitucijom za tu organizaciju.