Orban: U interesu Mađarske je da Turska pusti migrante u Siriju

Arthur Lyons

U mađarskom je interesu je da Turska preseli migrante u Siriju umjesto da njima poplavi Europu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban tijekom intervjua na javnom radiju.

Turska, koja trenutačno ugošćuje blizu tri i pol milijuna migranata, u nekoliko je navrata posljednjih mjeseci zaprijetila da će “otvoriti vrata” i “poplaviti” Europu s migrantima ako joj EU ne pomogne u rješavanju situacije.

Tijekom svog tjednog intervjua u petak ujutro na Kossuth radiju, mađarski premijer je rekao da postoje dva smjera kojim migranti mogu krenuti — Europa i Sirija. Prije nego budu u mogućnosti vratiti se u svoju domovinu, regija se mora stabilizirati, nastavio je Orban, osvrnuvši se na sigurnu zonu koju Erdogan planira uspostaviti u sjevernoj Siriji.

Orban je dodao da će u slučaju turske odluke o “otvaranju vrata Europe”, stotine tisuća migranata prvo nahrupiti u Grčku, prije nego se probiju kroz Balkan i stignu na prag EU — do mađarske i hrvatske granice.

“Osnovni je interes Mađarske da se to ne dogodi”, rekao je Orban. “Jedan Röszke je bio dovoljan”, dodao je, podsjećajući na nasilne sukobe koji su se dogodili 2015. godine između graničnih službenika i migranata smještenih na srpskoj strani graničnog prijelaza Röszke.




Tijekom intervjua, Orban je također komentirao nedavnu vojnu intervenciju Turske na sjeveroistoku Sirije.

Sjedinjene Države i Turska su “postigle sporazum”, stoga “mi nemamo daljnji vanjskopolitički zadatak ondje … osim složiti se s dvije najveće vojne snage NATO-a.”

Orban se kasnije u intervjuu osvrnuo na nedavne općinske izbore u Mađarskoj na kojima je njegova stranka Fidesz pretrpjela poraze u nekoliko ključnih gradova, uključujući glavni grad Budimpeštu.

Mađarski premijer izjavio je da “žali” što su birači podržali gradonačelnike opozicije u mnogim mjestima.

Bivšeg gradonačelnika Budimpešte, Istvana Tarosa iz Orbanove Fidesz stranke, zamijenit će ljevičarski kandidat Gregely Karacsony.

Karacsony je obećao da će izvršiti nekoliko promjena u glavnom gradu Mađarske. Jedan od njegovih glavnih prioriteta je vraćanje Srednjoeuropskog sveučilišta Georgea Sorosa natrag u Budimpeštu.