George Soros: ‘Globalizam će trijumfirati nad nacionalizmom’

Arthur Lyons

Iako je nacionalizam posljednjih godina značajno ojačao s Brexitom i izborima Donalda Trumpa i Mattea Salvinija, George Soros još uvijek čvrsto vjeruje da će globalizam naposljetku prevladati.

U nedavnom intervjuu New York Timesa, George Soros, američki milijarder rođen u Mađarskoj i vrhovni globalist, rekao je da nacionalistički populisti poput Donalda Trumpa predstavljaju privremena odstupanja i da će globalizam uskoro savladati nacionalizam.

Za Sorosa, porast nacionalizma u Europi, Sjevernoj Americi i diljem svijeta nije ništa drugo do slučajnosti.

“Moram priznati da se plima okrenula protiv mene, ali ne mislim da sam doživio poraz”, rekao je Soros tijekom drugog intervjua koji je dao za NPR radio.

“[Trump] predstavlja odstupanje i on jasno stavlja svoje osobne interese ispred nacionalnih interesa”, rekao je Soros novinarima NYT-a. “Mislim da će to pridonijeti njegovom porazu iduće godine. Stoga oprezno predviđam da će se stvari preokrenuti.”




U istom je intervjuu Soros, koji je jedan od glavnih donatorima ljevičarskih stranaka u Europi i Americi, rekao da će Trump izgubiti izbore 2020. godine i da je senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren “najkvalificiranija za predsjednika”.

Unatoč tim toplim riječima, Soros je istaknuo da ne stoji službeno iza Warren.

“Ne podržavam nikoga jer želim raditi s bilo kime”, dodao je. “Uglavnom ne izražavam svoje stajalište jer moram živjeti s onim koga izaberu birači.”

Iako je priznao da je njegova internacionalistička agenda postala teža za provesti zbog porasta nacionalističkih stranaka širom svijeta posljednjih nekoliko godina, židovsko-američki financijer još uvijek vjeruje da će globalizam prevladati.

Za Sorosa, neuspjeh provedbe Brexita jasan je znak da globalizam pobjeđuje.