Zastupnički dom nadmoćno glasao za priznanje Armenskog genocida usprkos prosvjedima turske vlade

Chuck Ross

A Fern Between Us via YouTube

Američki Zastupnički dom izglasao je u utorak priznanje genocida Osmanskog Carstva nad Armencima koji se zbio prije više od stotinu godina usprkos intenzivnim prosvjedima turske vlade.

Rezolucija, koja nije obvezujuća, usvojena je glasanjem 405-11, a tri zakonodavca su bila suzdržana. Svih jedanaest glasova “protiv” došlo je iz redova republikanaca, dok je zastupnica Ilhan Omar bila je jedna od onih “suzdržanih” glasova.

Rezolucija navodi da je američka politika službeno priznati genocid u kojem je između 1915. i 1923. godine ubijeno 1,5 milijuna Armenaca.

Slično glasanje nije bilo održano još od 1984. godine, zahvaljujući snažnom lobiranju Ankare u Sjedinjenim Državama. Turska, članica NATO-a, dugo osporava korištenje izraza “genocid” u opisivanju smrti Armenaca.




Turska vlada plaćala je milijune dolara američkim lobistima kako bi spriječila donošenje rezolucije o genocidu. Bivši ugledni demokratski zastupnik iz Missourija, Dick Gephart i bivši republikanski zastupnik iz Georgije, Bob Livingston, bili su dva najistaknutija lobista u vezi tog pitanja.

Nedavne tenzije između SAD-a i Turske, obje članice NATO saveza, pomogle su utabati put glasanju u utorak. Demokrati su zakazali glasanje nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan početkom listopada naredio vojne akcije u Siriji protiv kurdskih snaga koje su se borile uz Sjedinjene Države protiv Islamske države.

Turska vlada sirijske Kurde smatra teroristima.

“Mislim da su neki od nas bili pomalo iznervirani Turskom i željeli smo im pokazati koliko”, rekao je za NPR Eliot Engel, zastupnik iz New Yorka i demokratski predsjednik Odbora za oružane snage Doma.