Finska: Političar rođen u Somaliji ispričao se zbog lažiranja rasističkog zločina iz mržnje

Arthur Lyons

Političar finske Socijaldemokratske partije (SDP) rođen u Somaliji ispričao se zbog laganja o izbacivanju putnika iz svog taksija nakon što ga je putnik navodno vrijeđao rasističkim uvredama.

Abdirahim Hussein, gradski vijećnik Helsinkija i taksist koji je prethodno Finsku nazvao rasističkom zemljom, priznao je da je lagao kad je napisao na Twitteru da je prisilio svoju mušteriju na izlazak iz svog taksija zbog rasnog vrijeđanja, izvješćuje finski radio Yle.

“Ispričavam se zbog svojih akcija i zbog laganja. Kao donositelj odluka, moja je dužnost biti iskren. Ovisim o povjerenju svojih birača i sad sam izdao to povjerenje. Učinit ću sve kako bi vratio povjerenje u svoje postupke”, tweetao je Hussein u ponedjeljak.

Izvinjenje je uslijedilo nakon izjave koju je Hussein prošli tjedan iznio na Twitteru, gdje je opisao incident u kojem je zaustavio svoj taksi na autocesti kako bi izbacio nasilnog putnika koji se “ponašao na rasistički način”.

Hussein je tvrdio da ga je nasilni putnik upitao što radi u Finskoj i rekao da se vrati u Somaliju.




Nedugo zatim, SDP-ov političar rođen u Somaliji promijenio je svoju priču, tvrdeći da je rasističkog putnika zapravo ostavio na autobusnoj stanici, a ne duž autoceste. Kao rezultat toga, mnogi su počeli sumnjati da je izmislio cijeli slučaj.

Nakon daljnje istrage incidenta taksi kompanije Taksi Helsinki, utvrđeno je da se Husseinova priča jednostavno nije uklapala s GPS podacima uzetima iz taksija.

“Istraživali smo tijek događaja i razgovarali s Husseinom. Potom se ispostavilo da se njegova priča ne podudara i da nitko nije ostavljen pored ceste”, rekao je Jari Kantonen, izvršni direktor Taksi Helsinkija.

Naposljetku je Hussein priznao da putnik nikada nije bio uklonjen. Rekao je za Yla da je lagao o incidentu kako bi započeo raspravu o zlostavljanju kojem su izloženi taksisti.

Predsjednica vijeća Eveliina Heinäluoma osvrnula se na incident u izjavi na Twitteru.

“Izuzetno sam razočarana postupcima člana našeg vijeća Husua. Osoba na odgovornom položaju trebala bi postupati s dostojanstvom koje taj položaj nalaže. Raspravljat ćemo o tom pitanju na našem sljedećem sastanku vijeća”, napisala je Heinäluoma.