BOZELL & GRAHAM: Koji filmovi imaju ‘zastarjele kulturne prikaze’?

L. Brent Bozell III
Tim Graham

Whisper Status 74 via YouTube

Disney lansira svoju Disney Plus uslugu video streamanja, koja obećava da će, nažalost, biti izuzetno popularna. “Stručnjaci” s prosvijetljene strane kulturnog spektra iznose svoje pritužbe o tome kako je Disneyjev katalog prepun rasizma, seksizma i odvratnog bigotizma svih vrsta.

Bilo je samo pitanje vremena, zar ne? I je li itko iznenađen činjenicom da je Disney ovaj smiješni napad dočekao kapitulacijom?

Za početak, klasični crtani filmovi kao što su “Dumbo” (prvi put objavljen 1941. godine) i “Petar Pan” (1953.) sadržavat će disclaimer (izjava o odricanju odgovornosti) koji navodi da pojedine scene “mogu sadržavati zastarjele kulturne prikaze”. Podrugljive vrane u crtiću “Dumbo” imaju ono što ljevica naziva “afroameričkim akcentima”, a ime vođe vrana je Jim Crow. “Peter Pan” sadrži pjesmu pod nazivom “Što čini crvenog čovjeka crvenim?”, koju pjeva poglavica američkih Indijanaca.

Ne izmišljamo ovo. Disney se upušta i u više akrobacija od samih disclaimera. Iz nove verzije “Dame i skitnice” maknuta je pjesma iz crtanog filma iz 1955. godine u kojoj sijamske mačke pjevaju “Mi smo sijamci”. Nju je zamijenila pjesma u blues stilu koju pjeva pjevačica Janelle Monae. Prema Varietyju, bloger iz “Flavorwirea” rekao je da izvorna pjesma odražava “tjeskobu koju je Amerika nakon Drugog svjetskog rata osjećala zbog stranih ‘ostalih'” i tvrdio da mačke predstavljaju “dvolični i zavodljivi tim sa sumnjivim motivima”.

Nikad nije dovoljno. Washington Post je otkrio da “stručnjaci” kažu da Disney može učiniti još mnogo više.

“Budni” plan sadrži mnogo više Disneyjevih grešaka, uključujući i one novijeg datuma. U “Knjizi o džungli” (1967.), orangutani predstavljaju “blesave i kriminalne” Afroamerikance, kaže Post. A “neotesane hijene” u “Kralju lavova” (1994.) “bi mogle predstavljati rasne manjine koje žive na pogrešnoj strani grada.”




Ti ljudi jednostavno mrze sve.

Nitko ne očekuje da će Disney objaviti disclaimer koji bi sugerirao da “Pocahontas” stvara nepravedne stereotipe bijelih europskih kolonista ili da su katolički svećenici stereotipizirani u “Grbavcu iz Notre Damea”.

U našoj povijesti i književnosti postoje negativci i heroji svih boja i vjera. Ali ljevičari su opsjednuti rasnim i etničkim uvredama — i vjerskim uvredama ako se religija smatra “manjinskom”, osobito islam — dok se kršćani mogu beskrajno zlostavljati.

Nitko ne nudi upozorenje zbog antikršćanskih stereotipa. Mogli biste streamati “Rt Straha” (1991.) ili Dogmu (1999.) ili “Zlatni kompas” (2007.) i nitko ne bi ponudio disclaimer zbog “zastarjelih kulturnih prikaza”, pošto klevetanje kršćanstva u Hollywoodu nikad ne zastarijeva. HBO emitira čitavu TV seriju zasnovanu na brutalno antikatoličkoj “voljenoj trilogiji” romana, uključujući “Zlatni kompas”, pod nazivom “Njegove tamne tvari”.

Bigotizam u ovim proizvodima nije suptilan i ne može se objasniti. Isus je rekao svojim sljedbenicima da moraju očekivati da će ih mrziti zbog njihove vjere i to se iznova događa.

Usprkos tome, za konzervativne kršćane od vitalne je važnosti da se odupru i raspravljaju o arogantnim načinima na koji radikalna ljevica nastoji preurediti svijet kako bi odgovarao njihovoj vlastitoj viziji “raznolikosti i uključivosti” zabranjivanjem raznolikosti i uključivosti.