Državni odvjetnik Barr objašnjava zašto su konzervativci u osnovi u nepovoljnijem položaju od ljevičara

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Fox News

Američki državni odvjetnik William Barr istaknuo je u petak tijekom Nacionalne konvencije pravnika Federalist Societyja u Washington D.C.-u razlog zašto su konzervativci u osnovi u nepovoljnijem položaju kada je u pitanju borba protiv političke ljevice.

“Ovo ističe temeljni nedostatak koji su konzervativci oduvijek imali u osporavanju aktualnih političkih pitanja. Na to je upozorio stari, mrzovoljni federalist, Fish Aimes, u svom eseju tijekom ranih godina Republike”, rekao je Barr. “U bilo kojem dobu, takozvani progresivci tretiraju politiku kao svoju religiju. Njihova sveta misija jest korištenje prisilne moći države kako bi preuredili čovjeka i društvo prema svojoj vlastitoj slici, prema apstraktnom idealu savršenstva. Stoga, bez obzira na sredstva koja koriste, ona su opravdana pošto su oni, prema definiciji, moralni ljudi koji teže ispunjenju svetog cilja. Oni su spremni koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi ostvarili trenutnu prednost pri postizanju svog cilja, bez obzira na kolateralne posljedice i sustavne implikacije. Oni nikad ne preispituju hoće li akcije koje poduzimaju biti opravdane kao opće pravilo ponašanja, podjednako primjenjive na obje strane.”

“S druge strane, konzervativci ne teže postizanju zemaljskog raja. Mi smo zainteresirani za dugoročno očuvanje odgovarajuće ravnoteže slobode i reda potrebnih za zdravi razvoj prirodnog civilnog društva i pojedinačnog napretka čovjeka”, nastavio je Barr. “To znači da prirodno testiramo ispravnost i mudrost akcija pod standardom ‘vladavine zakona’. Suština ovog standarda je pitanje sveukupnog dugoročnog učinka na društvo kad bi akcije koje poduzimamo ili načela koja primjenjujemo u datim okolnostima, bila univerzalizirana — odnosno, bi li ona bila dugoročno dobra za društvo kad bi to bilo primijenjeno u svim sličnim okolnostima?”




U dijelu svojih pripremljenih napomena, koje je preskočio, Barr je dodao: “Iz tih razloga, konzervativci imaju tendenciju većeg skrupula u vezi svojih političkih taktika i rijetko smatraju da cilj opravdava sredstvo. I tako bi trebalo biti, ali ne može se zaobići činjenica da to stavlja konzervativce u nepovoljni položaj pri suočavanju s progresivnim svetinjama, osobito kad to rade pod svom težinom hiperpartizanskih medija.”

Barr je ranije u svom govoru žestoko kritizirao političku ljevicu zbog njihovog otpora predsjedniku Donaldu Trumpu koje pokazuju od prvog dana njegova predsjedništva.

“Neposredno nakon što je predsjednik Trump pobijedio na izborima, protivnici su inaugurirali ono što su nazvali ‘Otporom’ te se okupili oko eksplicitne strategije korištenja svakog raspoloživog alata i manevra kako bi sabotirali rad njegove administracije. Sad, ‘otpor’ je jezik koji se koristi za opisivanje pobune protiv vladavine koju je nametnula okupacijska vojna sila”, rekao je Barr. “On očigledno podrazumijeva da vlada nije legitimna. To je vrlo opasna — doista čak zapaljiva — ideja koja se uvodi u politiku demokratske republike. To znači da se, umjesto da na sebe gledaju kao na ‘lojalnu opoziciju’, kao što je to bio slučaj s opozicijskim strankama u prošlosti, oni u suštini vide angažiranima u ratu za svrgavanje, svim raspoloživim sredstvima, uredno izabrane vlade.”