IBRAHIM: Umorne laži tukije

Raymond Ibrahim

Pokušaji zataškavanja islamske doktrine tukije (taqiyya) postaju sve očajniji.

Razmotrite nedavni članak u Buzzfeedu pod nazivom: “‘Tukija’: Kako je opskurni islamski koncept postao opsesija anti-muslimanskih aktivista.” On nudi iste tvrdnje i obrane koje su u više navrata diskreditirane.

Nakon citiranja Ezre Levanta, osnivača Rebel Media, koji je rekao da tukija “znači namjerno obmanjivanje nevjernika, u svrhu promicanja islamskih ciljeva”, Buzzfeed nastavlja: “Levant je navodio lažnu interpretaciju opskurne islamske doktrine koja je postala temeljnim vjerovanjem među anti-muslimanskim piscima i aktivistima, alt-desničarskim trolovima, pa čak i trenutačnim članovima Trumpove administracije te bivšim predsjedničkim kandidatom Benom Carsonom.”

Nakon toga je uslijedila ad nauseam obrana:

Mohammad Fadel, stručnjak za islamsko pravo na Sveučilištu u Torontu, opisao je tukiju (i njezine brojne alternativne nazive) kao “doktrinu promišljenog prikrivanja” koja je nastala u vremenu kad su muslimani bili manjina u neprijateljskim društvima. … “Kur’an je dozvoljavao muslimanima u toj situaciji, koji su bježali od smrti ili mučenja ili ostalih loših postupanja, prikrivanje svojih istinskih vjerovanja. I sve dok su bili vjerni u svojim srcima, oni se ne bi smatrali grješnicima”, rekao je Fadel za BuzzFeed News. No, ova ideja je metamorfirala, kaže Fadel, u lažnu tvrdnju da je muslimanima dozvoljeno ili čak zapovjeđeno laganje nemuslimana u sklopu većeg projekta preuzimanja zapadnih zemalja i nametanja šerijatskog ili islamskog zakona. Rekao je da tukija ne dozvoljava raširene obmane i nema veze sa šerijatom.

Ironija je u tome što sam prije nešto više od četiri godine bio umiješan zajedno s Ezrom Levantom i Mohammadom Fadelom u slučaj na kanadskom sudu koji se vrtio oko značenja tukije. Tada je Khurrum Awan, odvjetnik, tužio Levanta zbog klevete i tražio 100.000 dolara odštete nakon što ga je potonji optužio za prakticiranje tukije. (Posljednje što sam čuo, Awan je tužio svoju 77-godišnju susjedu, katoličku baku, zbog “velikog kršćanskog križa” u njezinom dvorištu.)

Tijekom sudskog postupka, Mohammed Fadel, BuzzFeedov stručnjak po tom pitanju, pružio je stručno izvješće u korist Awana o prirodi tukije, čineći sva moguća izvinjenja za muslimansku doktrinu. Svoje izvješće zaključio je na sljedeći način:

Koliko ja znam, muslimanski teolozi nisu niti u jednom slučaju zauzeli stav da je muslimanima općenito dopušteno, a kamoli obavezno, lagati nemuslimanima, bilo da se radi o vjerskim uvjerenjima ili sekularnim praksama… Iako je to postala osnovna crta desničarske islamofobije u Sjevernoj Americi, ne postoje doktrinarne osnove u autentičnim islamskim učenjima koje podržavaju tvrdnju, iznesenu od strane Ezre Levanta i ostalih … da je “tukija” bilo što osim specifične doktrine koja se opravdava u uvjetima ekstremnih pritisaka koja je jednostavno neprimjenjiva muslimanima koji žive u Kanadi i Sjedinjenim Državama.




Kao odgovor, Levant me zamolio (2013. godine) da napišem stručno izvješće o tukiji, uključujući odgovor na Fadelove tvrdnje. To sam i učinio, uključujući pomno raščlanjivanje i uzvraćanje na svaku točku koju je naveo Fadel te došao do sljedećeg zaključka:

Obmanjivanje — poznatije pod pojmom ‘tukija’ — dopušteno je u islamu, izvan okvira ograničenog pitanja samoodržanja. Ova tvrdnja nije “islamofobična”: ona je istinita. S pravnog gledišta i osobito s gledišta koncepta tawriye (doktrina koja dozvoljava laganje u gotovo svim okolnostima), sve dok su obmane tehnički istinite (“Nemam ni kune u džepu”, samo eure), one se ne smatraju lažima. Prorok islama, Muhamed — primjer prema kojem osobito sunitski muslimani oblikuju svoje živote — redovito je koristio obmanu. Kako bi ubio pjesnika (Ka‘b ibn Ashrafa) koji ga je uvrijedio, Muhamed je dozvolio muslimanu da laže pjesniku. Za Muhameda je nadalje zabilježeno da je davao dozvole kršenja zakletvi (“ako se pojavi nešto bolje”) i otvoreno laganje (čak i bez korištenja tawriye) svojoj ženi i u ratu. Što se tiče ovog potonjeg, koji pretpostavlja trajnu prirodu pod krinkom džihada protiv nemuslimana kako bi islam (i muslimane) učinio vrhovnima (npr. Kur’an 8:39), obmanjivanje i laganje je zasigurno dozvoljeno.

Moj je odgovor očigledno imao željeni učinak; kao što mi je Levant napisao u e-mailu: “nakon što je primio izvještaj, on [Awan/tužitelj] je odlučio otkazati pozivanje vlastitog vještaka [Fadela] — koji je slučajno simpatizer Muslimanskog bratstva. Nakon što je pročitao vaše pobijanje, odlučio je da se radije ne bi uključio u tu debatu.”

A opet, ovdje Fadel čini i BuzzFeed citira iste neobranjive tvrdnje o tukiji.

Što nas dovodi do konačne poante ove objave: izlaganje svih tvrdnji koje iznose apologeti tukije — Fadel nije ostavio niti jedno pitanje netaknuto u svom pokušaju zataškavanja pojma — i kako odgovoriti na njih: Kliknite na moj članak od 12. travnja 2014. godine, “Tukija o tukiji“, gdje se sustavno obraćam, uključujući citiranje izvora, na svaku od Fadelovih apologija.