Švedski premijer: Nasilje bi bilo jednako i bez imigracije

Jonathan Norström

Screenshot: SVT

U nedjelju, u emisiji švedske televizije SVT pod nazivom Agenda, švedskom premijeru Stefanu Löfvenu postavljeno je pitanje o razlozima sve većeg nasilja bandi. Prema premijeru, ne postoje poveznice između visoke stope imigracije u Švedsku i kriminala.

Löfvena su pitali o razlozima koji se nalaze u pozadini sve većeg nasilja bandi i ubojstava vatrenim oružjem, ali premijer nije mogao dati jasan odgovor. On vjeruje kako je Švedska u prošlosti imala drugačiju vrstu smrtonosnog nasilja koje sad izgleda drugačije i da “nismo to očekivali”.

“Nismo zapravo nismo bili spremni za to. Takvu vrstu nasilja nismo imali prije, ali sad ga imamo i zato se moramo odlučiti. Naš smjer je kristalno jasan, odlučnost pokazati da je društvo uvijek snažnije od kriminala”, rekao je Löfven.




Voditelj programa Anders Holmberg istaknuo je kako mnogi vide povezanost između imigracije izbjeglica u Švedsku i povećane stope kriminala. Löfven je odgovorio da segregacija i nezaposlenost mogu utjecati na bilo koga i da ne ovise o mjestu gdje ste rođeni.

“Segregacija postoji zbog visoke stope nezaposlenosti u tim područjima. Ali to bi bilo bez obzira na to tko živi tamo … Kad biste ljude rođene u Švedskoj stavili u iste uvjete, dobili biste jednake rezultate.”

Anders Holmberg ga je upitao da li bi situacija bila ista bez imigracije.

“Kad bi ekonomske razlike, društvene nepravde bile iste — odgovor je da. To je moje čvrsto mišljenje.”