Uspon nacionalnog populizma: Švedski demokrati najpopularnija stranka u zemlji

Arthur Lyons

Nova anketa otkrila je da su nacionalni populistički Švedski demokrati postali najpopularnija stranka u zemlji, u kojoj gotovo jedan od četiri birača kaže da bi svoj glas dao toj stranci kad bi izbori bili održali danas.

Istraživanje, koje je provela švedska agencija za provođenje anketa Demoskop, pokazalo je da bi za desničarsku populističku stranku glasalo nešto manje od četvrtine švedskih birača, 24,0 posto. Za usporedbu, vladajuća Socijaldemokratska stranka, koja je 2018. godine s 28 posto glasova imala svoj najgori učinak na izborima u povijesti, pridobila je 22,2 posto, javlja švedski dnevni tabloid Aftonbladet.

Ove vijesti došle su devet godina nakon što su Švedski demokrati prvi put ušli u Riksdag, švedski parlament.

“Nisam iznenađen”, rekao je Jimmie Åkesson, vođa Švedskih demokrata.

Za Åkessona, vijesti označavaju kraj političke hegemonije koju su Socijaldemokrati — stranka koja je inaugurirala švedsku samoubilačku politiku zagovaranja masovne migracije — uživali od 1930-ih godina.




Åkesson je dodao da su rezultati ankete zacementirali njegovu stranku kao istinsku opoziciju vladajućoj Socijaldemokratskoj stranci.

“Već dugo tvrdim da ćemo prije ili kasnije postati najveća stranka. Tijekom godina, dosljedno smo razgovarali o kriminalu bandi, eskaliranju nesigurnosti, migracijskoj politici koja nije funkcionirala i politici integracije koja je samo pogoršala situaciju. Sve više i više ljudi doživljava ove probleme u svojim svakodnevnim životima i može se poistovjetiti s njima. U tom trenutku mi postajemo vjerodostojna alternativa”, objasnio je Åkesson.

Tajnica Socijaldemokratske stranke, Lena Rådström Baastad, okrivila je rekordne gubitke stranke na nedavnu bujicu eksplozija i smrtonosnih pucnjava u švedskim gradovima.

“Trenutačno je prokleto teška situacija, stoga nisam iznenađena kad uzmete u obzir sve čimbenike koje idu protiv nas, s ubojstvima, pucnjavama i eksplozijama. Mi smo ti, kao vladajuća stranka, koji moraju platiti cijenu”, objasnila je Baastad.

No, čak i ako Švedski demokrati uspiju postati najveća stranka na općim izborima 2022. godine, pitanje je hoće li moći sastaviti vladu. Kao i sve ostale desničarske populističke stranke diljem Europe, ostale takozvane “konzervativne” stranke odbile su u prošlosti raditi sa Švedskim demokratima.