Viktor Orbán: ‘Srednja Europa biti će budućnost Europe’

Arthur Lyons

Mađarski premijer rekao je da su srednjoeuropske zemlje poput Mađarske, Poljske i Češke jedina nada kontinenta za svjetlu budućnost.

U nedjelju, tijekom govora na događaju koji je obilježavao 30. godišnjicu Baršunaste revolucije u Pragu, Viktor Orbán je rekao da sve gora situacija u Zapadnoj Europi sve jasnije pokazuje da će Srednja Europa biti budućnost Europe, izvješćuje MTI.

“Prije trideset godina mislili smo da je Europa naša budućnost, ali danas mislimo da smo mi budućnost Europe i spremni smo za tu misiju”, rekao je Orbán tijekom govora na događaju koji je obilježavao kraj komunističkog režima u Čehoslovačkoj.

Mađarski premijer nastavio je objašnjavati razliku između pokreta 1968. godine u Srednjoj Europi i onog u Zapadnoj Europi, rekavši da je generacija ’68 na Zapadu težila demontiranju Europe slobodnih nacionalnih država i kršćanske kulture, dok su “naši 68-aši željeli ponovno steći i zaštititi te vrijednosti.”




Poruka iz 1968. godine se u Srednjoj Europi nije promijenila, rekao je Orbán, dodavši: “Želimo sami odlučiti o svojoj sudbini. Želimo živjeti kao slobodna nacija, a ne kao imperijalna kolonija ili biti podređeni.”

“Mi smo demokrati iz Srednje Europe i moramo zaštititi suverenitet nacionalnih država. Pošto bi napuštanje toga [načela] okončalo našu demokraciju.”

Kako bismo razumjeli ono o čemu Orbán govori, ne treba pogledati dalje od velikih razlika između politika koje provode vlade Srednje Europe i onih zapadnoeuropskih zemalja.

Dok vlade Zapadne Europe žure zamijeniti svoje autohtono stanovništvo jeftinim radnicima iz Trećeg svijeta, srednjoeuropske vlade nastoje provoditi pro-obiteljske politike koje olakšavaju reprodukciju domaćeg stanovništva.

Slično tome, dok Zapad nastoji iskorijeniti tradicionalni kršćanski moral i zamijeniti ga kultom socijalne pravde, islamom i multikulturalizmom, Istok nastoji iznova potvrditi važnost kršćanstva, kao i koristi koje homogeni etnokulturni krajolik može donijeti društvu.