BOZELL & GRAHAM: Kad glumci glume znanstvenike na Capitol Hillu

L. Brent Bozell III
Tim Graham

Svjedočenja slavnih osoba prastari su politički trik na Capitol Hillu. Ako želite prisustvo novinara na svom saslušanju, pokušat ćete posegnuti za sportskom zvijezdom ili poznatim pjevačem ili glumcem kako biste privukli pažnju javnosti na vaše pitanje. Demokrati mnogo bolje koriste ovaj trik pošto imaju obilje prijatelja u Hollywoodu i uvijek su spremniji na pomicanje granica s glupošću. Kad želite progurati svoju agendu ljevici u vezi poljoprivrede vi na svjedočenje pozovete Jane Fonda, Jessicu Lange i Sissy Spacek. Njihove vjerodajnice? Sve one glumile su u filovima o poljoprivredi.

Još jedan takav primjer dogodio se 19. studenog kad je pododbor za zaštitu okoliša Zastupničkog doma za nadzor i reformu, kojim predsjeda zastupnik Harley Rouda (D-Ca), pozvao glumca Marka Ruffala, vatrenog pristalicu Bernieja Sandersa, na svjedočenje o perfluoroalkilnim i polifluoroalkilnim kemikalijama ili “PFAS”.

Te kemikalije koriste se u svakodnevnoj uporabi. “One čuvaju hranu o lijepnjenja za posuđe, čine odjeću i tepihe otpornima na mrlje i koriste se za vatrogasnu pjenu”, izvijestio je Nacionalni institut za environmentalističke znanosti u zdravstvu. No, te su kemikalije dospjele u tlo i zrak i pojavljuju se u krvotoku. Dakle, ovdje imamo stvarnu političku raspravu.

Ali Ruffalo nema diplomu sa sveučilišta iz kemije. On nema diplomu iz bilo čega. On je glumio znanstvenika dr. Brucea Bannera (“Hulka”) u “Avengers” filmovima.

Barem su glumice u 80-ima slavljene kao stručnjakinje zbog filmova koji su već napravili svoju rundu po kinima. Ruffalo glumi u filmu o zlim kemijskih kompanijama po nazivom “Mračne vode”, koji počinje igrati u ograničenom izdanju tri dana nakon njegove zvjezdane pojave na Hillu. Film, koji distribuira brend NBCUniversala, Focus Features, temelji se na stvarnim tužbama aktivističkog odvjetnika Roba Bilotta protiv DuPonta.

Zastupnik Fred Keller iz Pennsylvanije istaknuo je ovu ekshibiciju. “Većina u Domu pozvala je glumca kao svog glavnog svjedoka. Tako je, glumca”, rekao je. “Glumca bez ikakve medicinske, znanstvene ili istraživačke ekspertize osim nekoliko scena kao dr. Bruce Banner. Glumca s poviješću antiposlovnog aktivizma. I još važnije za gosp. Ruffala … glumca s filmom koji ovaj tjedan počinje igrati u kinima i koji napada stvaratelje radnih mjesta u privatnom sektoru s labavim činjenicama i pojačanom emocionalnom retorikom.”




Labave činjenice? Emocionalna retorika?

Razmotrite ovo: 2016. godine, profesor dr. Marc Edwards sa Sveučilišta Virginia Tech žestoko se obrušio na Ruffala nazivajući ga “Glumcem s A-liste, ali znanstvenika s F-liste” zbog “straha i dezinformacija” koje je stvorila Ruffalova aktivistička skupina, Water Defense. Tema je bila kakvoća vode u Flintu, državi Michigan. Dr. Edwards je zaslužan za pomoć u otkrivanju problema s onečišćenjem olovom u Flintu. Tadašnji predsjednik Obama uvjeravao je stanovnike Flinta da je voda sigurna za piće nakon što su se vratili na vodu s izvorištem u Detroitu, ali Ruffalo i njegova ljevičarska skupina besramno su nastavili tvrditi da je voda nesigurna za tuširanje i kupanje.

Ruffalova stvarna vjerodajnica za demokratske zastupnike Doma jest njegova socijalistička ideologija. On je javno podržao Jeremyja Corbyna, luđaka koji je Karla Marxa nazvao “velikim ekonomistom, za britanskog premijera. Radikalne zastupnice Alexandria Ocasio-Cortez i Rashida Tlaib uzbuđeno su podržale Ruffalov nastup na ovom saslušanju. Tlaib je rekla filmskoj zvijezdi: “Mislim da je ono što ste rekli upravo ono što moramo učiniti u Kongresu. … Korporativna pohlepa stavlja mrlju na našu demokraciju.”

Procijenjena neto vrijednost ovog glumca je 30 milijuna dolara. Korporativna pohlepa je bila vrlo dobra prema njemu.

Još jedna Ruffalova pristalica na saslušanju bila je zastupnica Debbie Wasserman Schultz, bivša čelnica Demokratskog nacionalnog odbora. Ali 14. studenog, na jednom drugom saslušanju, Schultz je osudila činjenicu da je pro-life aktivistici Allie Beth Stuckey dopušteno svjedočenje u vezi brutalnosti pobačaja. “Samo želim razjasniti da gospođa Stuckey iznosi isključivo svoje vlastito mišljenje i nema nikakve znanstvene ili posebne stručnosti u ovom pitanju”, rekla je.

Stuckey se ne drži ljevičarske ortodoksije. I stoga je bila nekvalificirana za svjedočenje.