Pismo birača australskom zastupniku u kojem govori kako je savjetovao svoju kćer u vezi ‘klimatskih promjena’

PISMO KOJE JE BIRAČ POSLAO SVOM AUSTRALSKOM ZASTUPNIKU CRAIGU KELLYJU U KOJEM JE OPISAO KAKO JE SAVJETOVAO SVOJU TINEJDŽERSKU KĆER U VEZI ‘KLIMATSKIH PROMJENA’:

Dragi Craig,

Nakon što je naša petnaestogodišnja kćer bila ganuta do suza govorom Grete Thunberg u Ujedinjenim narodima neki dan, postala je ljuta na našu generaciju “koja ništa ne poduzima već trideset godina”.

Stoga smo joj odlučili pomoći spriječiti ono što je djevojka na TV-u proglasila “masovnim uništenjem i nestankom čitavih ekosustava.”

Mi smo sada odlučni svojoj kćeri iznova pružiti budućnost, pokušavajući odraditi svoj dio kako bismo pomogli ohladiti planet za četiri stupnja.

Od sada će u školu ići biciklom, pošto vožnja automobilom troši gorivo, a gorivo ispušta emisije u atmosferu. Naravno, uskoro će biti zima i tada će htjeti ići autobusom, ali vožnja biciklom po hladnoći gradi otpornost.

Naravno, ona sad traži električni bicikl, ali mi smo joj pokazali razaranja koja su pogodila određena područja planete koja su nastala kao rezultat rudarenja litija i drugih minerala koji se koriste za izradu baterija za električne bicikle, pa će pedalirati ili hodati. Što neće naškoditi niti njoj, niti planetu. Mi smo također nekada biciklirali ili hodali do škole.

Pošto je djevojčica na TV-u zahtijevala da se “moramo riješiti naše ovisnosti o fosilnim gorivima”, a naša kćer se složila s njom, isključili smo dovod topline u njezinu sobu. Temperatura sad pada na dvanaest stupnjeva navečer, a zimi će se spustiti ispod točke zamrzavanja i mi smo joj obećali kupiti dodatni džemper, kapu, tajice, rukavice i pokrivač.

Iz istog razloga odlučili smo da se od sada tušira samo hladnom vodom. Ona će svoju odjeću prati ručno, drvenom daskom za pranje veša, pošto je perilica jednostavno potrošač struje, a budući da sušilica koristi prirodni plin, ona će objesiti svoju odjeću na uže za sušenje rublja, baš kao što su to nekad radili moji roditelji, bake i djedovi.

Kad već govorimo o odjeći, ona koju trenutačno ima je sintetička, dakle napravljena od naftnih derivata. Stoga ćemo u ponedjeljak svu njezinu dizajnersku odjeći odnijeti u trgovinu rabljenom robom.

Pronašli smo eko trgovinu u kojoj je jedina odjeća koju prodaju ona napravljena od neobojanog i nebijeljenog platna i jute. Također ne može imati odjeću napravljenu od vune, pošto emisije prdećih ovaca navodno uzrokuju loše vrijeme.

Nema veze da li to izgleda dobro na njoj ili da će joj se smijati, odjevenoj u bezbojnu, običnu odjeću i bez bežičnog grudnjaka, ali to je cijena koju mora platiti za dobrobit Klime.

Pamuk ne dolazi u obzir, pošto dolazi iz dalekih krajeva i za njegov uzgoj se koriste pesticidi. Vrlo loše za okoliš.

Upravo smo vidjeli na njezinom Instagramu da je prilično ljuta na nas. To nije bila naša namjera.




Od sad pa nadalje, u 7 sati navečer isključiti ćemo WiFi i ponovno ćemo ga uključiti sljedeći dan nakon večere na dva sata. Na taj ćemo način uštedjeti struju, tako da joj ne smeta elektro stres i biti će u potpunosti izolirana od vanjskog svijeta. Na taj način, ona se može usredotočiti isključivo na svoju domaću zadaću. U jedanaest sati navečer, povući ćemo prekidač kako bismo isključili struju u njezinoj sobi, tako da zna da je mrak doista mračan. To će uštedjeti puno CO2.

Više neće sudjelovati u zimskim sportovima u skijalištima i odmaralištima, niti će više s nama provoditi odmore, pošto su naše odmorišne destinacije gotovo nepristupačne biciklom.

Budući da se naša kćer u potpunosti slaže s djevojčicom na TV-u da su CO2 emisije i otisci njezinih predaka krivi za “ubijanje našeg planeta”, to jednostavno znači da ona također mora živjeti poput njezinih predaka i nikad ne ići na odmor, imati automobil ili čak bicikl.

A još nismo razgovarali o ugljičnom otisku hrane.

Nulti CO2 otisak znači nema mesa, nema ribe i nema peradi, ali također nema mesnih nadomjestaka koji su bazirani na soji (uostalom, ona raste na poljima poljoprivrednika, koji koriste mašineriju kako bi ubrali zrna, kamione za njihov prijevoz do tvornica za preradu, gdje se troši još više energije, a potom odvozi do postrojenja za pakiranje/konzerviranje i nakon toga još jednom prebacuje kamionima u trgovine) i nema uvozne hrane, pošto ona ima negativan ekološki učinak. I apsolutno nema čokolade iz Afrike, kave iz Južne Amerike i čaja iz Azije.

Samo domaće proizvedeni krumpiri, povrće i voće koje je uzgajano na lokalnom hladnom tlu, pošto staklenici koriste bojlere, cijevi kojima protječe CO2 i umjetno svjetlo. Navodno su te stvari također loše za Klimu. Mi ćemo je naučiti kako uzgajati svoju vlastitu hranu.

Kruh je još uvijek moguć, ali maslac, mlijeko, sir i jogurt, skuta i vrhnje dolaze od krava, a one ispuštaju CO2. Više se neće koristiti margarin ili ulje u tavi za prženje, jer je ta mast palmino ulje s plantaža u Borneu gdje su nekada rasle prašume.

Nema sladoleda u ljeti. Nema bezalkoholnih ili energetskih napitaka, pošto su mjehurići CO2.

Također ćemo zabraniti svu plastiku, pošto ona dolazi iz kemijskih tvornica. Također će morati biti uklonjeno sve napravljeno od čelika i aluminija. Jeste li ikada vidjeli količinu energije koju troši peć ili topionica aluminija? Sve loše za klimu!

Njezin ćemo madrac od memorijske pjene zamijeniti jutinom vrećom napunjenom slamom, s jastukom od konjske kose.

I konačno, ona više neće koristiti šminku, sapun, šampon, kremu, losion, regenerator, pastu za zube i lijekove. Svi ručnici za lice biti će platneni, da ih može ručno prati na svojoj dasci za pranje, baš kao što su to radili njezini ženski preci prije nego što su je klimatske promjene učinile ljutom na nas zbog uništavanja njezine budućnosti.

Na ovaj ćemo joj način pomoći da odradi svoj udio u sprječavanju masovnog izumiranja, porasta razine mora i nestanka čitavih ekosustava.

Ukoliko istinski želi djelovati u skladu s govorom djevojčice na TV-u, ona će rado prihvatiti i radosno prigrliti svoj novi način života.

Pozdrav,
(Ime izostavljeno)