CARLSON & PATEL: Roger Stone, Jeffrey Epstein i kolaps američkog vodstva

Tucker Carlson
Neil Patel

Roger Stone nedavno je osuđen na saveznom sudu za sedam krivičnih djela koja su proizašla iz sada već zatvorene istrage o dosluhu s Rusijom. Glavni zločin Stonea bilo je laganje Kongresu o tome s kime je, ili s kime nije, razgovarao u vezi Rusije. U vrijeme kad je suđenje Stoneu započelo u Washingtonu, nitko više nije govorio o WikiLeaksu. Nikoga nije bilo briga. A opet, tužitelji su nastavili kao da je još uvijek 2017. godina. Zbog laganja o nečemu što je sad nevažno, tvrdili su da bi Roger Stone trebao provesti do 50 godina u zatvoru, do kraja svog života. U istom trenutku kad su tužitelji iznosili taj slučaj — da bi se Stoneovi pogrešni navodi trebali smatrati kaznenim djelom vrijednim smrtne kazne — kongresmen Adam Schiff bio je zaokupljen laganjem nama ostalima o nekim novim stvarima, od kojih su neke zapravo bitne. Schiff nije izgledao zabrinut zbog laganja. On je znao da neće biti procesuiran radi toga. U Washingtonu, neiskrenost je strogo jednosmjerni prijestup.

Ipak, usprkos ironiji svega toga, Stone je osuđen. Službeni Washington je slavio. “Truli u paklu!”, vikali su na Twitteru. Ono što je zanimljivo u vezi reakcije na Stoneov slučaj — kako od saveznih tužitelja tako i od konvencionalnih medija — jest koliko je ona bila oštrija od svega što je bilo usmjereno na osuđenog zlostavljača djece Jeffreyja Epsteina. Kad je Epstein bilo pušten na slobodu nakon svoje prve odslužene zatvorske kazne, priredio je večeru u svom domu s voditeljem ABC News-a Georgeom Stephanopoulosom, bivšom NBC-ovom voditeljicom Katie Couric, Chelsea Handler, Woodyjem Allenom, CBS-ovim Charliejem Roseom, britanskim princom Andrewom i još mnogim drugima. Mislite li da bi Stephanopoulos razmatrao večeru u Stoneovoj kući? Naravno da ne. To bi bilo nemoralno. FBI dužnosnici se, navodno, slažu s tim.

Sjetit ćete se što se dogodilo kad je Stone uhićen. Na desetine saveznih agenata naoružanih automatskim oružjem, oklopnim vozilima i helikopterom obrušilo se na njegov dom u srednjeklasnom kvartu Fort Lauderdalea i pod prijetnjom oružja izvuklo 66-godišnjaka i njegovu suprugu iz kreveta. Kako bi osigurali da ovaj događaj uzrokuje maksimalno poniženje, savezni agenti dojavili su raciju CNN-u, koji se nalazio na mjestu događaja i snimio čitavu stvar uživo. To je način na koji je naša vlada postupala s čovjekom koji se suočavao s optužbama za krivokletstvo.




Za razliku od toga, Epstein je bio optužen za zlostavljanje najmanje 34 maloljetne djevojke. Kako je on bio uhićen? Nije bio. Prema iskazu New York Timesa, tužitelji su nazvali Epsteinove odvjetnike i zamolili ga da se preda vlastima, što je Epstein uljudno učinio. Nitko nije dojavio CNN-u. Upravo suprotno. Vlasti su nastojale čitavu stvar čuvati u tajnosti, kako bi sačuvale Epsteinovo dostojanstvo. Jedna je tužiteljica pisala dugogodišnjem Epsteinovom odvjetniku, bivšem visokom dužnosniku Bushove administracije Jayu Lefkowitzu, uvjeravajući ga da bi, kako bi “izbjegao tisak”, mogla “podignuti optužnicu u okružnom sudu u Miamiju, što će, nadamo se, značajno umanjiti medijsku pokrivenosti.”

Prilično pažljiv tretman za zlostavljača djece. Naposljetku, Epstein je postigao sporazum o priznanju krivnje i sve savezne optužbe protiv njega su odbačene. Dogovor se držao u tajnosti čak i od Epsteinovih žrtava, tako da se nisu mogle žaliti ili osporiti dogovor na sudu. Epstein je osuđen na samo 18 mjeseci. No, umjesto da je poslan u državni zatvor, poput većine seksualnih prijestupnika na Floridi, on je odslužio svoju kaznu u privatnom krilu okružnog pritvora u Palm Beachu. No, čak ni to nije bilo dovoljno blago. Nakon samo tri i pol mjeseci u pritvoru, Epstein je pušten na “radni dopust”, što znači da je mogao napustiti pritvor 12 sati dnevno, šest dana u tjednu. Seksualni prijestupnici ne bi smjeli biti podobni za radni dopust, ali vlasti su to svejedno omogućile Epsteinu.

Stone je, očigledno, učinio nešto mnogo gore od zlostavljanja djece. On se izrugivao ljudima na vlasti i potom pomogao Donaldu Trump da bude izabran za predsjednika. Zbog toga, on će vjerojatno umrijeti u zatvoru.

Sad smo čuli vjerodostojne optužbe da je NBC News prikrivao politički povezanog silovatelja Harveyja Weinsteina, a ABC News politički povezanog pedofila Jeffreyja Epsteina. U međuvremenu, Roger Stone ide u zatvor zbog nečega što nitko čak i ne razumije.

Tužitelji imaju veliku diskreciju u našem pravnom sustavu. Mediji, s pravom, uživaju gotovo potpunu slobodu pod našim ustavom. Ali cijeli naš sustav se urušava kad javnost jednom izgubi vjeru u njegovu osnovnu pravednost. Veliki čimbenik iza Trumpovog izbora bio je gubitak vjere američkog naroda u naše lidere i naše najviše pravne, političke, financijske, obrazovne i medijske insitucije. Kad su silovatelji i pedofili zaštićeni dok se politički sporovi kriminaliziraju, nije teško vidjeti zašto ljudi sumnjaju u vodstvo naše zemlje.