Pro-demokratske stranke u nedjelju postigle veliku pobjedu na izborima u Hong Kongu

Bronson Stocking

U zadivljujućem prikazu prijekora prema Pekingu, glasači su u Hong Kongu u nedjelju izabrali na vlast pro-demokratske stranke. Svako od 452 mjesta u okružnom vijeću Hong Konga bilo je otvoreno.

Prije nedjeljnih izbora, pro-pekinške stranke držale su tri četvrtine mjesta u okružnom vijeću, ali pro-demokratske skupine su do sad uspjele ugrabiti 240 njih, za razliku od 124 koliko su prethodno držale. Pro-pekinški kamp je dosad u nedjeljnim izborima uspio osvojiti samo 28 mjesta.

Utrke za okružno vijeće su za lokalne urede. No, s obzirom na raširene nemire u kojima prosvjednici pozivaju na veću demokraciju za Hong Kong, na ove se izbore gleda kao na referendum o odnosu Hong Konga s Pekingom.

Tijekom održavanja izbora, prosvjednici su ostali zatočeni unutar hongkonškog politehničkog sveučilišta nakon što je policija zaposjela kampus nakon prosvjeda protiv pucnjave u prosvjednike.




Novoizabrane pro-demokratske stranke već su pokrenule akciju, a jedan je dužnosnik pozvao “pridošlice da mi se pridruže u potpisivanju peticije kojom će se pozvati policija na okončanje opsade…”

Na nedjeljne izbore se odazvalo rekordnih 71,2 posto biračkog tijela, gotovo tri milijuna stanovnika. Prethodni rekord bio je postavljen 2015. godine, kad je na biračka mjesta izašlo 47 posto birača.