KLAVAN: Što ljevica može ponuditi bolje od Amerike?

Andrew Klavan

SlowTV Relax&Background via YouTube

Pisac Robert Ruark naslovio je jedan od svojih romana prema južnoafričkoj poslovici: “Ako čovjek odustane od svog tradicionalnog načina života i odbaci svoje dobre običaje, bolje mu je da se prvo uvjeri kako ima nešto vrijedno što će ih zamijeniti.”

Ovaj Dan zahvalnosti, mnogi od nas će izraziti zahvalnost tradicijama i dobrim običajima Sjedinjenih Američkih Država: našoj slobodi govora i religije, našem pravu da se obranimo silom oružja, našem poštovanju individualnog muškarca i žene te našoj predanosti ograničenoj vladi koja nas ostavlja slobodnima.

No, mnogi naši prijatelji na ljevici — uključujući neke od onih koji teže postati predsjednikom — ne dijele našu zahvalnost. “Amerika nikad nije bila dobra”, rekao je Obamin državni odvjetnik Eric Holder. Newyorški guverner Andrew Cuomo odjekivao je njegove riječi: “Amerika nikad nije bila toliko dobra.” “Ova zemlja je utemeljena na rasizmu”, kaže Beto O’Rourke.

New York Times se slaže. Oni nam govore da praznici poput Kolumbovog dana i Dana zahvalnosti slave imperijalizam i genocid. Oni žele ukinuti slobodu govora i umjesto njega implementirati cenzuru govora mržnje — što u prijevodu znači govor koji oni mrze. Oni žele kažnjavati religiju zbog toga što ne dijeli prolazne moralne pomodnosti današnjice. Oni žele oduzeti naše oružje i ostaviti nas bespomoćnima pred njihovom žudnjom za sve većom moći.

Nema sumnje da je naša zemlja, pošto je puna ljudskih bića, nesavršena i uvijek može biti bolja. Ali što nam to “od vrijednosti” ljevica nudi u zamjenu za naše tradicije i običaje slobode? Čime oni planiraju zamijeniti zemlju koji mi ostali volimo?




Ljevica se neprekidno nalazi u ofenzivi protiv zamišljene mreže intersekcionalnog ugnjetavanja, izmišljenog svijeta u kojem se američke žene i manjine suočavaju sa sustavnom nepravdom zlih bijelih muškaraca. Ali čemu se možemo nadati kad se taj zli zamišljeni sustav svrgne s vlasti? Možete li ikad zamisliti da se ljevica, sa svojim mentalitetom žrtve, izjasni oslobođenom od viktimizacije? Možete li ikad zamisliti ratnike socijalne pravde koji objavljuju da je rat gotov? To se nikad neće dogoditi. Oni u zamjenu za slobodu — njezine izazove i užitke — nude beskrajne nizove optužbi, potaknutih bijesom, zavišću i neopravdanom glađu za osvetom.

Oni pozivaju na reparacije za grijehove iz prošlosti poput ropstva i segregacije. Ali možete li zamisliti nekakvu isplatu koja će okončati gorčinu koja je u središtu njihove filozofije? Koliko novaca će biti dovoljno? Kakav mito će uvjeriti one koji nikad nisu patili da nam oproste grijehe koje nikada nismo počinili?

Ljevica želi izbrisati rodnu nepravednost, onaj Božji čin koji dodjeljuje različite uloge prilikom ljudske kreacije njegujući svaki od dvaju spolova. Ali što mislite, kakvo će utopijsko savršenstvo nastati kad muškarci više neće snositi odgovornosti muškaraca, a žene napuste funkcije žena? Ljevica je uzela glavnu utjehu u životu i pretvorila je u disfunkcionalnu mizeriju. S čime je planiraju zamijeniti?

Nemilosrdni napad ljevice na ovu posljednju najbolju nadu na zemlji, ovisi o našem neprestanom zapitkivanju što nam zapravo nudi zauzvrat. Američke tradicije i običaji podigli su ovu zemlju do nezamislivih razina sloboda, bogatstva i moći. Trebali bismo im biti zahvalni i nikad ih ne napustiti, osim ako ih doista možemo zamijeniti nečim vrijednim.

Andrew Klavan je američki konzervativni pisac, novinar, scenarist, politički komentator i voditelj podcasta “The Andrew Klavan Show” na Daily Wireu.