Njemačka: Ljevičarski ekstremisti zastupnici AfD-a zaprijetili ubojstvom

Arthur Lyons

JA Berlin via YouTube

Ljevičarski ekstremisti zaprijetili su u srijedu članici parlamenta iz populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), ostavivši drveni križ ispred njezinog ureda s riječima: “Nacistička ku*va Baum, nakon tebe niti jedan pijetao neće kukurikati, umrla 31. prosinca 2019.”

Policija u Heilbronnu potvrdila je incident koji se dogodio ispred stomatološke ordinacije Christine Baum u Lauda-Königshofenu, pokrajini Baden-Württemberg, izvijestio je Spiegel Online.

“Križ je bio prošaran raznim natpisima, i na jednoj strani sadržavao uvrede, dok je na drugoj bila prijetnja članici parlamenta”, izjavila je policija u priopćenju. Od tog vremena istragu je preuzela Njemačka domaća obavještajna služba.

Baum, koja je od 2016. godine članica državnog parlamenta Baden-Württemberga, objavila je fotografiju na društvenim medijima, poprativši je riječima: “Mržnja naših političkih protivnika urodila je plodom.”




Ovo nije prvo iskustvo Baum s ljevičarskim ekstremistima. U listopadu je njezin ured za kampanju u Tauberbischofsheimu napadnut i pretrpio je značajnu materijalnu štetu.

Kao odgovor na incident, vođa AfD-a Jörg Meuthen je rekao: “Sjeme mržnje koje siju vlada i stare stranke protiv AfD-a je zastrašujuće. Ova prijetnja Christini Baum je samo vrh ledenog brijega pošto napadi na dužnosnike AfD-a postaju sve učestaliji, a sad se i prijeti njihovim životima.”

“Upućujem snažan poziv starim strankama i dijelovima medija da zaustave svoju mržnju i poticanje protiv AfD-a”, dodao je Meuthen.

U trećem tromjesečju ove godine, Alternativa za Njemačku postala je najčešća žrtva političkog nasilja. Od 52 zabilježena napada na sjedišta i urede stranki, 26 njih bilo je usmjereno na AfD.