Britanski čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn napušta poziciju nakon teškog poraza

Ryan Saavedra

Krajnje lijevi čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn najavio je da se planira povući s mjesta čelnika stranke nakon što je pretrpio teški poraz od Konzervativne stranke na općim izborima u Velikoj Britaniji.

Corbynova odluka za povlačenje dolazi nakon što su konzervativci dominirali izborima osvojivši 368 mjesta, što im je donijelo većinu od 86 mjesta, dok je Laburistička stranka osvojila samo 191 mjesto.

“Također želim dati jasno do znanja da neću voditi stranku niti u jednoj budućoj kampanji za opće izbore”, rekao je Corbyn. “Razgovarat ću s našom strankom kako bismo osigurali da sad postoji proces razmišljanja o ovom rezultatu i o politikama koje će stranka voditi dalje, a ja ću voditi stranku u tom razdoblju kako bi osigurao da će se rasprava odvijati dok krećemo dalje u budućnost.”

“Pošto sam vrlo ponosan na povjerenje koje mi je pola milijuna članova dalo u vođenju ove stranke, vrlo sam ponosan na način na koji smo se borili u ovoj izbornoj kampanji”, nastavio je Corbyn. “Nismo se spustili u blato, nismo se upuštali u osobne uvrede, poduzeli smo sve kako bismo prenijeli poruku nade i pravednosti u svaki kutak ove zemlje.”

Bivši ministar unutarnjih poslova iz Laburističke stranke Alan Johnson odgovorio je na izborne rezultate rekavši o Corbynu: “Znali smo da je nesposoban za vođenje. On je gori od beskorisnog.”




“Izlazne ankete predviđaju katastrofu glavne oporbene Laburističke stranke za koju se predviđa da će osvojiti 191 mjesto — njezin najgori rezultat od 1935. godine”, izvijestio je AFP, napominjući da je Corbyn “usredotočio laburističku kampanju na radikalni program ekonomske promjene, uključujući nacionalizaciju ključnih industrija, što nije uspjelo privući tradicionalne glasače.”

“Corby je također bio osobno vrlo nepopularan i obilježen optužbama za simpatiziranje zabranjenih terorističkih skupina i za neuspjeh u borbi protiv antisemitizma unutar Laburističke stranke”, nastavio je AFP. “Ako će biti potvrđen, to će biti četvrti uzastopni poraz Laburističke stranke na izborima — i drugi pod Corbynovim vodstvom — koji bi stranku mogao isključiti iz vlasti sve do 2024. godine.”

Velika pobjeda Konzervativne stranke nad krajnje lijevom Laburističkom strankom dolazi nakon što se socijalistica Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) umiješala u izbore dijeleći Corbynov promotivni materijal i potičući britanske građane da glasaju za njega.