Mađarska: Sirijski tražitelj azila uhićen zbog vođenja lanca krijumčarenja ljudi

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/PBS News Hour

Mađarske vlasti uhitile su sirijskog državljanina za kojeg se sumnja da je vodio lanac krijumčarenja ljudi, potvrdio je zamjenik glavnog tužitelja u Budimpešti.

37-godišnji osumnjičenik koji živi u Budimpešti jedan je od nekolicine Sirijaca kojima je mađarska vlada odobrila status azila. Zamjenik glavnog tužitelja Budimpešte, Pál Fürcht, rekao je da je Sirijac osumnjičen da je vodio međunarodni lanac krijumčarenja ljudi, izvijestio je Hungary Today.

Operacija krijumčarenja navodno je uključivala usmjeravanje migranata iz zemalja Trećeg svijeta u Europsku uniju preko mađarsko-srpske granice nakon čega se putovanje nastavlja na zapad do Austrije i dalje.

Prema Fürchtu, mađarske vlasti zadržale su i jednog Palestinca za kojeg se vjeruje da je pripadnik iste operacije krijumčarenja. Za par mađarskih državljana također se sumnjiči da su članovi lanca, od kojih se jedan trenutačno nalazi pod kriminalnim nadzorom.




Prije otprilike tjedan dana, visoki vladin dužnosnik u Mađarskoj upozorio je da se više od 100.000 migranata skuplja na zapadnom djelu Balkanskog poluotoka i ima potencijal stvaranja još jedne migrantske krize slične onoj 2015. godine.

Početkom mjeseca, mađarski pogranični agenti otkrili su dva tunela blizu južnih sela Asotthaloma i Csikerie koja su migranti koristili za ilegalni prelazak iz Srbije u Mađarsku. U Asotthalomu je uhićeno 44 migranata za koje se vjeruje da su koristili podzemne prolaze kako bi se ušuljali u zemlju.

Gergely Gulyás, šef Ureda premijera, najavio je ranije ovog mjeseca da je broj migranata koji iz Srbije ilegalno pokušavaju ući u Mađarsku naglo porastao tijekom posljednjih mjesec dana.

“Sveukupno, 11.808 ljudi pokušalo je do sad ilegalno ući u Mađarsku, a 2.418 tih pokušaja dogodilo se ovog mjeseca”, rekao je Gulyás.