George Soros na 2. mjestu liste najutjecajnijih osoba Ukrajine

Arthur Lyons

World Economic Forum via YouTube

Istaknuta ukrajinska novinska organizacija imenovala je Georgea Sorosa, čovjeka iza krajnje lijeve, pro-globalističke Fondacije Otvoreno društvo, kao drugu najutjecajniju ličnost u Ukrajini, odmah iza predsjednika te zemlje — Volodimira Zelenskog.

U nedavnom članku pod naslovom “Top 100 najutjecajnijih ljudi i događaja u Ukrajini”, kijevske novine Vesti svrstale su Georgea Sorosa, mađarsko-američkog milijardera financijera i socijalnog inženjera, kao drugu najutjecajniju ličnost u zemlji.

Ukrajinski informativni medij pripisuje poziciju globalističkog milijardera njegovoj iznimnoj razini utjecaja na događaje koji se odvijaju u čitavoj zemlji putem desetak političkih organizacija koje financira, kao i političara u kabinetu koje podržava.




Soros se gotovo dva desetljeća miješa u ukrajinsku politiku pod krinkom branjenja takozvanih “univerzalnih vrijednosti” koje nemaju “nadležnost nacije”.

Novine također navode da je Soroševa Fondacija Otvoreno društvo financirala bivšeg gruzijskog predsjednika i bivšeg čelnika administracije regije Odessa Mikheila Saakashvilija, savjetnicu predsjednika Zelenskog Svetlanu Zalishchuk te utjecajnog, pro-EU novinara Mustafu Nayyema, čovjeka koji je nedavno imenovan zamjenikom generalnog direktora ukrajinske tvrtke za obranu Ukroboronprom.

U nedavnom intervjuu u New York Timesu, Soros je rekao da su nacionalistički populisti poput Donalda Trumpa, talijanskog Mattea Salvinija i mađarskog Viktora Orbana samo privremena odstupanja i da će globalizam u skoroj budućnosti prevladati nacionalizam.