Orbán: ‘Klimatska politika EU-a ne bi smjela opteretiti Srednju i Istočnu Europu’

Arthur Lyons

Nakon prošlotjednog summita Europske unije, mađarski premijer Viktor Orbán proglasio je razgovore uspješnima, rekavši da ostvarivanje “klimatske neutralnosti” na europskom kontinentu ne bi smjelo doći na štetu zemalja Srednje i Istočne Europe.

Orbán je hvalio svoju zemlju kao “klimatskog prvaka”, rekavši da je ona među zemljama članicama EU-a napravila najveće smanjenje emisija CO2 u posljednjih 30 godina, izvješćuje Hungary Today.

“Uspjeli smo jer smo stvorili priliku osigurati da će budući propisi o zaštiti klime biti takvi da siromašne zemlje i ljudi neće morati snositi troškove borbe protiv klimatskih promjena”, rekao je mađarski premijer.

Čelnici EU-a usredotočili su se na dva ključna pitanja na summitu: proračun bloka i klimatske promjene.




Tijekom ovogodišnjeg summita, sve članice Europske unije osim Poljske složile su se oko ambicioznog cilja postizanja neto nulte emisije ugljičnog dioksida do 2050. godine. Na koji način će se to točno ostvariti nije precizno opisano. Neke zemlje članice, uključujući Mađarsku, napomenule su da će se za ostvarivanje ciljeva trebati koristiti nuklearna energija.

U prošlosti je Mađarska rekla kako želi vidjeti Bruxelles da “jednom zauvijek” odbaci svoje zabrinutosti u vezi nuklearne energije i prestane napadati Mađarsku zbog korištenja iste pošto ne postoji mogućnost postizanja ekonomije bez ugljičnih emisija u Europi bez nuklearne energije.

“Znamo koliko je važna borba protiv klimatskih promjena, ali mi Mađari također znamo da to ima svoju cijenu”, rekao je Orbán. “A ta cijena je visoka pošto je to skupa stvar.”