Austrijske vlasti spriječile niz planiranih napada na božićne tržnice

Arthur Lyons

Austrijska policija uhitila je trojicu muškaraca koji su navodno planirali izvesti niz napada na božićne tržnice u raznim europskim zemljama.

24-godišnji muškarac i dvojica njegovih navodnih suučesnika uhićeni su zbog navodnog planiranja izvođenja više terorističkih napada na božićne tržnice diljem Europe, izvješćuje Zeit Online.

Vjeruje se kako su trojica muškaraca planirala nekoliko terorističkih napada u Europi. 24-godišnjak, koji ima kriminalni dosje zbog članstva u terorističkoj organizaciji, navodno je prvo želio pobjeći iz zatvora, a zatim bombama napasti božićnu tržnicu u Beču. Nakon toga je planirao izvesti smrtonosne napade u Salzburgu, Njemačkoj, Francuskoj i Luksemburgu.




Glavni osumnjičeni je od tog vremena premješten u zatvor maksimalne sigurnosti. Navodi se da je bio u redovitom kontaktu s dvojicom osumnjičenih putem mobitela, iako su mobiteli zabranjeni u austrijskim zatvorima. Dvojicu navodnih suučesnika, muškarce u dobi od 25 i 31 godinu, uhitile su austrijske vlasti zbog planiranja bijega osumnjičenog iz zatvora.

25-godišnji osumnjičeni je izradio lažnu rumunjsku putovnicu za 24-godišnjaka. Ostaje nejasno jesu li dvojica osumnjičenika, koji u to vrijeme nisu bili u zatvoru, također pomagali glavnom osumnjičeniku u planiranju napada.

Odvjetnici osumnjičenih potvrdili su navode i priznali da su njihovi klijenti bili u kontaktu s 24-godišnjim zatvorenikom koji je navodno planirao napad na božićnu tržnicu u Beču. Međutim, odvjetnici tvrde da su razgovori njihovih klijenata s glavnim osumnjičenim bili u potpunosti privatne naravi i da dvojac nije znao ništa o njegovim planovima za napad na božićnu tržnicu.