Nekoliko demokrata glasalo protiv Trumpovog opoziva, samo demokrati glasali za

Ryan Saavedra

Nekoliko demokrata glasalo je u srijedu protiv prvog članka opoziva protiv predsjednika Donalda Trumpa, dok niti jedan republikanac nije prebjegao i podržao jednostranačke napore demokrata.

Na prvi članak opoziva, “zlouporabu vlasti”, demokrati su glasali 228-2, republikanci 0-195, a jedan nezavisni član Kongresa (Justin Amash) je glasao u korist opoziva.

Konačni zbroj glasova na prvi članak opoziva iznosio je 230-197-1.

Glasanje o drugom članku opoziva, “opstrukciji Kongresa“, zaključeno je s još više demokrata koji su prebjegli iz svoje stranke i glasali protiv opoziva.

Rezultati konačnog glasanja o drugom članku opoziva bili su, 228-3 kod demokrata i 0-195 kod republikanaca, dok je jedan nezavisni član Kongresa glasao za opoziv.

Konačni zbroj glasova na drugi članak opoziva iznosio je 229-198-1.

Trenutačna demokratska kandidatkinja za predsjednika Tulsi Gabbard s Havaja nije glasala za niti jedan od jednostranačkih članaka opoziva demokrata i umjesto toga bila suzdržana.

Gabbard je rekla: “Nisam mogla u dobroj savjesti glasati za opoziv jer uklanjanje aktualnog predsjednika ne smije biti vrhunac jednostranačkog procesa, potaknutim plemenskim animozitetima koji su toliko ozbiljno podijelili našu zemlju.”




Trump je tako postao trećim predsjednikom u američkoj povijesti koji je opozvan i jedini predsjednik u povijesti koji je opozvan čistim jednostranačkim naporom, dok je u protivljenju opozivu postojao dvostranački napor.

Zastupnik Mark Meadows (R-NC) odgovorio je na jednostranački opoziv napisavši na Twitteru: “Današnji dan će se pamtiti kao dan kad je vaša demokratska većina u Domu glasala za opoziv predsjednika @realDonaldTrump zbog zločina koji nisu mogli pronaći i slučaja koji nisu mogli dokazati. Nećete to zaboraviti. A nećemo niti mi.”

Trump je u vrijeme glasanja bio na predizbornom skupu i na događaje odgovorio rekavši: “Ne znam kako ste vi, ali ja se odlično provodim.”

Direktor društvenih medija Bijele kuće Dan Scavino istaknuo je dodatne Trumpove primjedbe: “S današnjim ilegalnim, neustavnim i jednostranačkim opozivom, demokrati Doma izjavljuju duboku mržnju i prezir prema američkim biračima. Ovaj nezakonski i jednostranački opoziv je politički marš samoubojstva za Demokratsku stranku!”

Za dovršenje opoziva i uklanjanje predsjednika s njegove pozicije, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, koji je pod čvrstom kontrolom republikanaca (53-47 mjesta u korist republikanaca).

S druge strane, nekoliko anketa pokazalo je da podrška predsjedniku Trumpu raste i sad vodi protiv svih demokratskih kandidata za predsjednika 2020. godine, obrat koji se može pripisati metežu u kojem su se demokrati našli upustivši se u lažno guranje opoziva.