Njemačka stranka Zelenih želi dati putovnice ‘klimatskim izbjeglicama’

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN

U Njemačkoj, istaknuti članovi stranke Zelenih predložili su da se takozvanim “klimatskim izbjeglicama” omogući preseljenje u Njemačku te dobivanje putovnica nakon što stignu u tu zemlju.

Jedna od glavnih pristaša ovog prijedloga je Claudia Roth, dugogodišnja političarka Zelenih, koja tvrdi da bi njemačke putovnice trebalo dati onima koji žive u malim otočnim državama na Pacifiku, koje bi, prema Roth, mogle biti ugrožene zbog klimatskih promjena, izvješćuje Bild.

Predložena politika nije precizirala koliko bi “klimatskih izbjeglica” bilo dobrodošlo, ali UN je ranije procijenio da bi broj klimatskih migranata do 2050. godine mogao doseći brojku između 25 milijuna i milijardu ljudi.

Međutim, u svom prijedlogu Zeleni specifično spominju brojku Svjetske banke od 150 milijuna klimatskih izbjeglica koji dolaze iz Afrike, Azije i Južne Amerike do 2050. godine. Prema prijedlogu Zelenih, sve te “klimatske izbjeglice” ispunjavale bi uvjete za njemačku putovnicu.




Političari iz drugih stranaka žestoko su kritizirali prijedlog. Reagirajući na prijedlog, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije, Herbert Reul iz CDU-a, rekao je: “Imigracija nam i dalje predstavlja velike izazove na području unutarnje sigurnosti. Predlažem da se prvo pobrinemo za to.”

Phillip Amthor, političar CDU-a, odvjetnik i stručnjak za unutarnje poslove upozorio je protiv toga da “klimatske promjene budu razlog bijega, pošto bi to samo povećalo migracijski pritisak širom svijeta”.

Linda Teuteberg, članica Slobodne demokratske stranke (FDP), također je kritizirala prijedlog, rekavši da Njemačka ne bi trebala služiti kao “Noina arka za svijet”.