Instagram ‘provjeravao činjenice’ očigledno satiričnog memea Grete Thunberg

Paul Joseph Watson

Instagram je počeo “provjeravati činjenice” i uklanjati memeove, uključujući onaj koji je želio ismijati licemjerje klimatske aktivistice Grete Thunberg.

U svibnju, Instagram je najavio da će započeti “provjeravati činjenice” i uklanjati memeove.

Platforma u vlasništvu Facebooka je priopćila kako će se pouzdati u 52 globalna partnera za “provjeru činjenica” kako bi cenzurirala “lažne fotografije i memeove na svojoj platformi”, navodi Poynter.

Ovo nije bila prazna prijetnja, pošto Instagram sad “provjerava činjenice” i cenzurira posramljujuće memeove o klimatskoj aktivistici Greti Thunberg.

Jedan od memeova pokazuje Gretu kako uživa u obroku na vlaku dok gladna afrička djeca gledaju izvana kroz prozor.

Namjera slike je očigledno satirična, ali Instagram je zalijepio veliku poruku preko memea, navodeći “Neovisni provjeritelji činjenica kažu da je ovo lažno”.

Također je uklonjen jedan drugi meme, koji čak nije ni politički.

Pokazuje osobu koja pokušava ukloniti ventil na gumi, a popraćen je tekstom “Zaustavite vladu od praćenja vašeg automobila. Uklonite tvornički RFID čip rezanjem ove cjevčice.”

“Netočno: ID čipovi nisu ventili na gumama, stoga nemojte rezati!”, glasi ova “provjera činjenica” skupine koja se zove Africa Check.




Ranije ove godine, istaknuli smo kako Instagram sprema započeti uklanjanje fotografija ljudi koji pokazuju “OK” znak i zabranjivati korisnike koji to čine prema novim pravilima kompanije u vezi govora mržnje.

Gigant društvenih medija također zamagljuje slike žena u streljanama, govoreći da fotografije krše “smjernica nasilja ili opasnih organizacija”.

Razlog zašto Instagram, Facebook i ostali ciljaju na memeove je jasan.

Kao što video ispod prikazuje, istraživanja pokazuju da su memeovi igrali masivnu ulogu u pomaganju Donaldu Trumpu da osvoji izbore 2016. godine.

Mediji su čak počeli “provjeravati činjenice” otvoreno šaljivih slika koje tweeta predsjednik Trump, poput psa koji je sudjelovao u ubojstvu čelnika ISIS-a i kojem dodjeljuje medalju, optužujući Trumpa da ih je “lažirao”.

Također je dobro poznata činjenica da ljevica ne zna memeati, stoga ih je lakše jednostavno zabraniti.