Muškarac iz Iowe osuđen na 16 godina zatvora zbog paljenja LGBT zastave

Paul Bois

Screenshot/TIME

Svatko tko ukrade nečiju privatnu imovinu i potom je zapali te pretvori u prah i pepeo zaslužuje nekakvu vrstu kazne prema zakonu, no zaslužuje li to punih 16 godina u zatvoru ako se taj čin vandalizma optuži za “zločin iz mržnje”? Jedan muškarac iz Iowe sada se našao u središtu tog kontroverznog pitanja.

“Muškarac je osuđen na više od 15 godina zatvora zbog paljenja LGBT zastave koja se vijorila na crkvi u središnjoj Iowi”, izvješćuje Associated Press.

Zbog zločina nesmotrene uporabe eksploziva ili vatre, 30-godišnji Adolfo Martinez dobio je kaznu od godinu dana zatvora. Za zločin uznemiravanja, primio je samo 30 dana. Za zločin iz mržnje zbog paljenja LGBT dugine zastave, Martinez je zaradio punih 15 godina.

“Kazne se služe uzastopno, pokazuju sudske evidencije okruga Story”, nastavio je Associated Press. “Porota je osudila Martineza u studenom. Uhićen je u srpnju. Martinez je izjavio da je skinuo zastavu koja je visjela s Ujedinjene crkve Krista u Amesu i spalio je jer se protivi homoseksualnosti.”

Kao što je već navedeno, Martinez je jasno počinio zločin kad je ukrao zastavu s crkve i zapalio je, ali kazna od 15 godina potaknula je širu raspravu o tome je li vlada pretjerala, osobito u svjetlu činjenice da se paljenje američke zastave sad smatra zaštićenim govorom. Ljudi su otišli na društvene medije kako bi izrazili svoju zabrinutost.




“[Šesnaest] godina. Ovaj lik je upravo dobio 16 godina zatvora zbog paljenja zastave skupine zaštićene od države. Zbog konteksta, prosječna kazna za silovanje iznosi manje od deset godina. Zakoni zločina iz mržnje su izvan kontrole”, tweetao je Joel Kurtinitis, dopisnik Federalista. “[Petnaest] od 16 godina je *samo* zbog zločina iz mržnje. Stvarna kazna za vandalizam je manja od godinu dana.”

“Nevjerojatno. Rekli smo prije više od desetljeća, zakoni o zločinu iz mržnje su suludi i opasni. Oni će se zloupotrebljavati. Govorili su nam da smo bezosjećajni. A sad, danas”, tweetao je pastor James White.

“Čovjek je osuđen na 16 godina zatvora zbog krađe i paljenja LGBTQ zastave. Ovo će biti zloglasno kontroverzno ili bi trebalo takvo biti. Naravno, krađa i uništavanje imovine je pogrešno. Ali kad je ta imovina zastava, 16 godina je nevjerojatno pretjerano”, tweetao je Larry Sanger.

“Zločin: Muškarac zapalio zastavu. Optužba: Zločin iz mržnje. Kazna: 16 godina. Što se događa u SAD-u kad zapalite američku zastavu? To je navodno u duhu ‘Slobode izražavanja’. Ludost!”, rekao je jedan korisnik Twittera.

“A opet, možemo paliti američku zastavu i govore nam da je to sloboda govora. Ovakva vrsta selektivnosti je licemjerna. Zakoni zločina iz mržnje učinili su/nastavljaju narušavati slobodu govora koja, nažalost, sve više nalikuje stvari iz prošlosti”, rekao je još jedan korisnik društvenog medija.

Prema odluci američkog Vrhovnog suda su slučaju Teksas protiv Johnsona, paljenje američke zastave je zaštićeni govor.