UN pokrenuo proces predavanja moći kontrole nad internetom diktatorskim režimima

Paul Joseph Watson

Ujedinjeni narodi žele predati moć kontrole nad internetom diktatorskim režimima poput Kine, čime su potaknuli strah od novog masivnog napada na slobodu govora.

Opća skupština odobrila je rezoluciju koju su sponzorirale Kina i Rusija za osnivanje odbora “međunarodnih stručnjaka” čija bi se uloga sastojala od zaustavljanja “upotrebe informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kriminalne svrhe”.

Međutim, mnogi upozoravaju da je ovaj potez predstavlja samo stražnji ulaz autoritarnim režimima kako bi dodatno cenzurirali neslaganje.

“Sjedinjene Države, europske sile i grupe za građanska prava se boje da je jezik kod za legitimizaciju suzbijanja izražavanja, pošto mnoge zemlje definiraju kritiziranje vlade kao ‘kriminalno'”, izvješćuje AFP.

Human Rights Watch izjavio je da je popis sponzora rezolucije “galerija nekih od najrepresivnijih vlada na svijetu” i “daje državama zakonsko pokriće za zamračivanje interneta i cenzuru, istodobno stvarajući potencijal za kriminalizaciju slobodnog govora.”

Vlade poput Kine već cenzuriraju i isključuju internet u vrijeme građanskih nemira, dok one koji kritiziraju državu kažnjavaju lošom “ocjenom društvenog kredita”.




Komunistička zemlja također uvodi plan kojim će natjerati svoje građane da prođu test prepoznavanja lica kako bi bili u mogućnosti koristiti internet. Kritizirali ste vlast? Za vas nema interneta.

Summit News

Predviđali smo da će se nešto takvo dogoditi prije deset godina u članku pod naslovom: “Mjere kibersigurnosti zahtijevat će vladine ‘ID tokene’ za korištenje interneta”.

Činjenica da Ujedinjeni narodi pokušavaju legitimizirati ovakav sustav predavanjem opresivnim režimima više moći kako bi definirali određenu vrstu govora kao kriminalni, dio je dugoročne agende.

Globalni sporazum o migraciji Ujedinjenih naroda proširio je definiciju “govora mržnje” kako bi kritiziranje masovne imigracije učinio kriminalnim djelom.

Pod drugom Trumpovom administracijom SAD će gotovo sigurno ignorirati bilo koji pokušaj UN-ovog nametanja svoje hegemonije nad internetom, ali ako demokrati pobijede 2020. godine, to bi mogla biti vrlo drugačija priča.