‘ODJE*ITE’: Ricky Gervais ‘rasturio’ Hollywood zbog držanja lekcija, politiziranja svega

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/On Demand Entertainment

Komičar Ricky Gervais, voditelj dodjele nagrada Zlatnih globusa 2020., žestoko je kritizirao hollywoodske elite u nedjelju zbog neprestanog propovijedanja svijetu i politiziranja svega, rekavši: “Vi nemate pojma o stvarnom svijetu.”

“Apple je uletio u TV priču sa svojim ‘The Morning Show’, odličnom dramom o važnosti dostojanstva i činjenju ispravnih stvari, koju je napravila tvrtka koja vodi izrabljivačke tvornice u Kini”, rekao je Gervais. “Dakle, pa, kažete da ste budni, ali kompanije za koje radite — mislim, nevjerojatno, Apple, Amazon, Disney. Kad bi ISIS pokrenuo uslugu streamanja, vi biste nazvali svog agenta, zar ne?”

“Stoga, ako večeras osvojite nagradu, nemojte je koristiti kao platformu kako bi održali politički govor, u redu?”, nastavio je Gervais. “Niste u poziciji da biste mogli držati lekcije javnosti o bilo čemu. Vi nemate pojma o stvarnom svijetu. Većina vas je provela manje vremena u školi od Grete Thunberg. Dakle, ako pobijedite, prihvatite svoju nagradu, zahvalite svom agentu i svom bogu i odje*ite. Nikoga nije briga za vaše stavove u vezi politike ili kulture.”

Kasnije u govoru, publika je negodovala zbog šale koju je izrekao u vezi osuđenog pedofila, Jeffreyja Epsteina, na što im je poručio: “Zašutite. Znam da je on vaš prijatelj, ali nije me briga.”

“Ova večer se ne radi samo o ljudima ispred kamere”, rekao je Gervais. “U ovoj dvorani su neki od najvažnijih televizijskih i filmskih rukovoditelja na svijetu, ljudi svih pozadina, ali svi oni imaju jednu zajedničku stvar: svi oni su prestravljeni Ronanom Farrowom (istraživački novinar koji je radio na Weisteinovom skandalu — op. a.).”

“On dolazi po vas. On dolazi po vas”, nastavio je Gervais. “Gledajte, kad govorimo o svima vama perverznjacima, bila je to velika godina za filmove o pedofilima, Surviving R. Kelly, Leaving Never Land, Two Popes. Zašutite, zašutite, nije me briga, nije me briga.”




“Nikoga više nije briga za filmove, nitko ne odlazi u kino, nitko ne gleda kabelsku televiziju”, nastavio je Gervais. “Svi gledaju Netflix. Ova dodjela nagrada bi se trebala sastojati od mene koji izlazi na pozornicu i kaže: “Bravo Netflix, osvojili ste sve. Laku noć.”

“Ali ne, mi to rastegnemo na tri sata, mogli biste pogledati u komadu čitavu prvu sezonu ‘Afterlife’ umjesto gledanja ove dodjele nagrada”, nastavio je Gervais. “To je serija o muškarcu koji se želi ubiti jer mu supruga umire od raka i još uvijek je zabavnija od ovoga. U redu, evo spojlera, u pripremi je i druga sezona, tako da se na kraju očigledno nije ubio — jednako kao i Jeffrey Epstein.”

Publika se isprva smijala, ali brzo su se čuli uzdasi neodobravanja diljem dvorane.

“Zašutite, znam da je on vaš prijeatelj, ali nije me briga”, uzvratio je Gervais. “Morali ste doći ovdje u vlastitom aranžmanu, svojim vlastitim avionom, zar ne?”

Gervais je također uzeo na pik slavne ličnosti koje su bile prisutne u publici, rekavši: “Svi vi izgledate lijepo, sređeno, došli ste ovdje u vlastitim limuzinama. Ja sam došao ovamo u limuzini, a registarsku tablicu je izradila Felicity Huffman (bila u zatvoru zbog skandala u vezi upisa na sveučilište — op. a.). Njezina kćer je ta koje mi je žao. To je vjerojatno nasramotnija stvar koja joj se ikad dogodila. A njezin otac je glumio u ‘Wild Hogs’, tako da…”

Gervais je dodao: “Leonardo DiCaprio je prisustvovao premijeri i, do kraja filma, njegov spojak je bio prestari za njega. Čak je i prince Andrew rekao, u stilu: ‘Ma daj Leo, prijatelju. Imaš skoro 50 godina.”

Cijeli uvodni monolog Gervaisa možete pogledati ovdje: