Tucker Carlson: ‘Vrijeme je za odlazak’ iz Iraka

Scott Morefield

Screenshot: YouTube/Tucker Carlson Tonight

Voditelj Fox News-a Tucker Carlson pustio je u svojoj emisiji isječak iz 2007. godine tadašnjeg biznismena Donalda Trumpa kako bi pojačao svoj argument za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Carlsonov uvodni monolog u srijedu navečer došao je dan nakon što je Iran pokrenuo raketne napade na dvije iračke vojne baze u svrhu odmazde za prošlotjedni američki napad dronom koji je ubio iranskog generala Qasema Soleimanija.

Rakete su “bezopasno sletjele” i bilo je to “čisto simbolično bombardiranje namijenjeno zaustavljanju, umjesto započinjanju većeg rata”, rekao je Carlson prije nego je pustio govor predsjednika u srijedu u kojem je rekao da je iransko odstupanje “dobra stvar za svijet”.

“‘Vrlo dobra stvar za svijet’. To je velika tvrdnja. Ali u ovom slučaju nije pretjerana. Posljednjih pet dana, svi mi smo imali priliku razmisliti o tome što bi rat s Iranom značio za nas u Sjedinjenim Državama. I naravno, u najboljem slučaju to bi bilo tragično. Vrlo lako, to bi mogla postati katastrofa”, rekao je Carlson prije nego je iznio svoj argument u korist povlačenja američkih trupa iz Irana u cijelosti.

“Tisuće američkih vojnika ostaje stacionirano u Iraku”, rekao je. “A to je zemlja kojom u velikoj mjeri upravlja Iran. Razmislite o tome. Nakon gotovo 17 godina američke okupacije, najmoćniji iranski vojskovođa — čovjek kojeg smo smatrali teroristom — letio je u i iz bagdadske zračne luke kao da je njegova. Toliko se komotno osjećao u Iraku. Mjestu koje navodno mi kontroliramo.”

Carlson je nakon toga spomenuo glasanje u iračkom parlamentu o izbacivanju američkih trupa: “Dakle, 17 godina, bilijuni američkih dolara, više od 35.000 Amerikanaca ubijeno ili ranjeno, vi vjerojatno poznajete jednoga i to je ono što smo dobili zauzvrat. Još jednu iransku proxy državu koja nas mrzi. To je razjarujuće. Zapravo, to je još gore od razjarujućeg, to je nemoralno i ljudi koji su to dopustili trebali bi biti kažnjeni. Amerikanci koji su to dopustili. Neusiljena nesmotrenost koju su iskazali, krajnju nesposobnost, sve to je uvreda sjećanju na tisuće Amerikanaca umrlih u Iraku. Ovo loše upravljanje te zemlje od strane naših elita jedna je od najtužnijih stvari koje je Amerika ikad učinila.”

Nazivajući iračku odluku “pozitivnom”, Carlson je rekao da bi SAD trebao “otići, odmah”.




“Ostanak u Iraku povećava snagu birokrata i think tankova u Washingtonu”, rekao je. “To je rezultat i to je zašto se zalažu za to. Kao što je prošli tjedan pokazao, to ugrožava živote Amerikanaca i to bez ikakvog valjanog razloga. Mi ne možemo pretvoriti Irak u Belgiju. Pokušali smo to. Nije uspjelo. To nikada neće uspjeti. Nama više nije potrebna njihova nafta. Mnogo toga se promijenilo od 2003. godine. Danas imamo frakturiranje. Vrijeme je za odlazak.”

Konačno, kako bi se suprotstavio onima koji govore da je “neodgovorno” otići, Carlson je pustio isječak Trumpa iz 2007. godine u kojem objašnjava kako izaći:

“Kao izaći?”, pitao je Trump 2007. godine. “Znate li kako izaći? Oni izađu. Proglasite pobjedu i otiđite. Kažem vam, ova zemlja će se još više povući prema dolje. Oni su tamo u građanskom ratu, Wolf. Nećemo ništa moći učiniti s građanskim ratom. Oni su u velikom građanskom ratu. To će se prenijeti na Iran. To će se prenijeti na ostale zemlje. Oni su usred velikog građanskog rata.”

“To je bilo 2007. godine, rekao je Tucker. “Prije 13 godina. Bio je to dobar savjet. Trebali smo ga poslušati. Još uvijek nije kasno. Učinimo to sada.”